Cn.

a római Cnejus, Gnaeus név rövidítése.

Cnemidotus

Er., az uszóbogarak (Dyticidae) családjába tartozó bogárnem, melynek fajai vizben élnek. Egyik faja a C. coesius Duft, amely nálunk is gyakori.

Cneorum

L. (növ.), mirtuszbors, a rutaceák apró cserjéje, egyszerű bőrnemü levelekkel. a mediterrán vidéken kát faja terem. A C. tricoccum L. cseppolajfa, alacsony, örökzöld cserje Déleurópa s Északafrika tengerpartján, sárga virágokkal s vörös, borsnagyságu gyümölccsel, mely mint az egész növény csípős keserü. A levele, valamint a gyümölcse is (folia et baccae olivelae) has- és vizethajtó orvosság (különösen Spanyolországban), de bőrcserzésre is használják. A C. pulverulentum Vent. a Kanáriszigeteknek mintegy 11/4 m. magas cserjéje, szürke poros levelekkel; a Teneriffa szigetén a kinin pótlékául használják.

Cnethocampa

Steph. (állat), a szövőpillangók (Bombycidae) családjába tartozó lepkenem, melynek nyulánk hernyói finoman szőrözöttek, a táplálék megkeresésére rendszeres vándorlást végeznek, nagy társaságokban v. fészkekben tanyáznak. Könnyen letörő szőreik mérgező hatásuak. Európában négy faja ismeretes s ezek hazánkban is tenyésznek. L. Búcsus pille.

Cnicus

L. (növ.), l. Pápafű.

Cnidaria

(állat). Haeckel szerint mindazon Coelenteráták, amelyeknél csalán-szervek vannak, tehát a Hydromeduzák, Anthozoák és Ctenophorák.

Co.

az angoloknál és amerikaiaknál a county szó rövidítése.

Co

(Cobalt) a kobált kémiai jele.

Co.

v. Comp., kereskedői közkereseti társaság jelzése, amikor egy vagy több társtag neve a használatos cégben nincsen felemlítve.

Coa

140-150 km. hosszu mellékfolyója a Dourónak Guarda portugál kerületben, Beira Altaban. A spanyol határ közelében ered, megkerüli a Serra de las Mesast, elfolyik az Almeida erőd mellett, és Douro-nál torkol. 1810. az angolok és Ney francia marsall a C. pontján egymással megütköztek.


Kezdőlap

˙