Cod.

a Codex szó rövidítése lat. munkákban.

Coda

(ol., ejtsd: koda) a. m. fark; a szonettnek esetleges függeléke, farka, egy vagy több tercina (három soru versszak), mellyel a már tartalmilag és alakilag bevejezett szonettet olykor még megtoldják. Mivel az ilyen toldás az oly állandó és meghatározott formánál, minő a szonett, komikusan hat, amennyiben a már bezárt témát mintegy elkésve és idétlenül ujítja fel, azért a «farkas szonett» (sonetto colla coda) tréfás vagy gunyos költeményekben használatos. Szabálya, hogy a C. első sora csak félsor legyen, s a tulajdonképeni szonett utolsó sorára rímeljen, mintha az után sántikálna, a másik - egyébként teljes - két sor pedig egymással alkosson rímet. A C. főkép az olasz költészetben otthonos, ahol a szonett elterjedése után csakhamar divatba jött. Irodalmunkban semmi szerepe sem volt. - A zenében a C. szintén a tulajdonképeni dallam befejezte után következő rövidke záradék. mely az uralkodó dallam-elemre még egyszer visszatér.

Codde

Péter Jakab, hollandiai festő, született Amsterdamban 1599 v. 1600., megh. u. o. 1678. Haarlemben Hals Frans és Dirknél tanult, azután végleg szülővárosában telepedett meg. 1637. a Hals Frans által megkezdett nagy lövészképet fejezte be. Ezen kivül csak u. n. társaság-képek maradtak fönn tőle: játszó és táncoló társaságok, melyek jelenleg olyan nagy becsben vannak, hogy egyikük 1881. egy párisi árverésen 34 900 frankért kelt el. Művei nagyrészt német és hollandiai gyüjteményekben vannak.

Code

(fr., ejtsd: kód) a. m. törvénykönyv, eredetileg a Franciaországban a jelen század elején hozott következő nagyterjedelmü törvények megjelölésére szolgált. Jelesül: 1. C. civil v. C. Napoleon polgári törvénykönyv (1804, magyarra fordította Kun Barna, Pest 1866); 2. C. de procédure civil (1807), polgári törvénykezési rendtartás; 3. C. de commerce (1808) keresked. törvénykönyv, melynek a tengerjogra vonatkozó második könyve hazánkban is mint szokásjog érvényes; 4. C. d'instruction criminelle (1808), bűnvádi eljárás és 5. C. pénale (1810), büntető törvénykönyv (magyarra fordította Németh Antal, Soprony 1861). Ezekhez járult későbben az erdészetre, a vizjogra és a mezei gazdaságra vonatkozó törvényhozás Code forestier; C. fluival és C. rural.

Codebitor

(lat.) a. m. adóstárs.

Codein

l. Kodein. Orvosi használatát lásd Opium.

Codex

Alexandrinus, C. Claromontanus, C. Vaticanus, l. Biblia.

Codex

l. Kódex.

Codia

(növ.) a. m. mákfej.

Codicillus

(lat.), 1. eredetileg vékony viasszal bevont falapokból álló irótábla. - 2. Fiókvégrendelet (l. o.).


Kezdőlap

˙