Coeloblastee

(növ.), a moszatok rendje, l. o.

Coeloma

(lat.) a. m. testür, az állatok bélcsatornája és testfala között levő különböző módon fejlődő s nagyon változó terjedelmü ür. Számos állat (p. férgek, alsóbb izeltlábuak) testüre csupán a bél falán átszivárgó tápláló folyadékkal, azaz vérrel van kitöltve, másoknál ellenben (p. lágytestüek, felsőbb izeltlábuak, gerincesek) a bélcsatorna tágulatai és hurkái, nagy mirigyei (máj) s az ivarszervek csaknem egészen kitöltik, úgy hogy az ürt csak az ezen szervek között levő hézagrendszer képviseli, mely majd a véredényrendszerrel (p. lágytestüek, izeltlábuak), majd csupán a nyirokedény-rendszerrel (gerincesek) közlekedik. Számos állat testürét haránt válaszfalak több rekeszre osztják, p. a gyűrüsférgek mindegyik testszelvényére (gyűrüjére) esik ilyen válaszfal (dissepimentum); az emlős állatok testürét a rekeszizom (diaphragma) egy kisebb s egy nagyobb ürre, a mell- és hasürre osztja. A testür az egysejtü állatok testéből hiányzik, a többsejtü állatok túlnyomó részénél ellenben, amelyek a testürnélküliekkel (Acoelomata) szemben testürös állatoknak (Coelomata) neveztetnek, megvan. A testürnélküliekhez csupán az ürbelüek és a laposférgek tartoznak, a testürösökhöz ellenben a többi metazoumok. L. Állat.

Coeloptychium

Goldf. Kövült állat. Esernyő alaku kihalt szivacs, amely csak a krétakorszak végén élt. A Coeloptychidee Zitt. családjának egyedüli neme.

Coemeterium

a. m. temető, l. Cinterem.

Coemtio

(lat.), a régi római jogban a házasságkötésnek egyik neme, mellyel a nő a férjnek hatalmába (manus mariti) jutott. Alakjára látszólagos vétel, melyet a férfi per es et libram a nővel gyámjának s ha filia familias volt, a parensnek, a családfőnek közbenjárása mellett kötött. A manus maritivel járó házasságkötésnek még két más formája volt, u. m. confarreatio és az usus. Amaz fehér kenyérnek (panis farreus) ünnepélyes áldozásában állott papok és tiz tanu jelenlétében, bizonyos formaszerü szavak és cselekmények elmondása ill. véghezvitele mellett. «Usu» pedig a manus mariti létrejött akkor, ha a gyámság alatt nem álló nő férjével egy évig szakadatlanul lakott, anélkül, hogy három éjjelre (trinoctium) a férj házából távozott volna. A legünnepélyesebb módja a házasságkötésnek a confarreatio volt, s úgy látszik csak a patriciusoknál fordult elő. Mindhárom házasságkötési mód, s azokkal együtt a manus mariti is lassankint szokatlanná váltak. A confarreatio a pogányság ideje alatt fennállott, mert bizonyos papoknak ily házasságból kellett származniok, és ily házasságban élniök, de Tiberius óta a manusnak polgárjogi hatályai nélkül. Legtovább a coemtio tartotta fenn magát, de a corpus juris civilisben már ez sem fordul elő. A justianiusi törvényhozás szerint a házasság létrejöttére az egyszerü beleegyezés elégséges, csak a főméltóságok és az ugynevezett persone illustreseknél voltak irásbeli házassági szerződések (dotalia instrumenta) előirva.

Coen

(ejtsd: kún) Peterssohn János, Holland-India főkormányzója és e gyarmat tdki megalapítója, szül. Hoornban 1587 jan. 8., megh. 1629 szept. 20. 1607 óta a K.-indiai csapatban szolgált, 1618-23. főkormányzó volt és Jáva szigetén az angolok és az ezektől felbujtogatott benszülöttek ellen való védelmül erősséget építtetett, de 1619 jan.-ban az erősebb angolok által tengeri csatában vissza szoríttatván, az erősséget megszüntette, a szemben fekvő ellenséges magatartásu Jacatrát felgyujtotta s helyén nemsokára rá Bataviát alapította. A bantami szultán legyőzése után sikeresen megtámadta az angolokat, midőn hírét vette az angol és németalföldi csapatok közt létrejött szövetségnek. Banda megfékezése után Hollandiába tért vissza, hol hasztalanul működött közre az indiai társaságnak adott kereskedelmi monopolium korlátozása ügyében. 1627-29. ujból főkormányzóvá tétetvén Bataviában, sikeresen ellenállott a hatalmas matarami fejedelem ostromának, de a második ostrom alkalmával meghalt. 1876. Batáviában szobrot emeltek emlékének.

Coenanthium

(növ.), l. Serlegvirágzat.

Coenobium

(lat.), közös életre berendezett hely; a. m. kolostor. - C.-nemüek (növ.), a moszatok rendje.

Coenocarpium

(növ.), l. Álgyümölcsözet.

Coenosporee

(növ.), a páfrányféléknek egyik csoportja.


Kezdőlap

˙