Cohortatio

(lat.) a. m. intés, figyelmeztetés.

Cohune-olaj

és cohune-pálma, l. Attalea.

Coiba

Kolumbiához tartozó sziget a Panama-szoros D-i oldalán, a Mariato- és Burica-fokok közt elterülő öbölben.

Coiffeur

(francia, ejtsd: konför) a. m. borbély, fodrász.

Coignet

(ejtsd: koanyé) Gyula Lajos Fülöp, francia festő, szül. Párisban 1798., megh. 1860. Olasz- és Franciaországban, Svájcban és Tirolban, Sziriában és Egyiptomban tett utazásain gyüjtött anyagot tájképeihez, melyekkel középen ál az eszményi és valószinü tájképfestők között; különös gondot fordított a szinezésre. Igen jellemző képe: Pestum romjai (1844) a müncheni uj képtárban.

Coimbra

(a rómaiaknál Conimbria), az ugyanily nevü kerület (2882 km2 ter., 387 000 lak.) fővárosa Beira portugál tartományban, a Mondego jobb partján emelkedő dombon, püspöki székhely, (1878) 13 369 lak., cserépedény- és szarutárgyak készítésével, narancs- és borkereskedéssel. Ismeretes az enyhe klimája (15° évi középhőmérséklet, 742 mm. eső). A felső és alsó várost a Minerva lépcső, szűk, keskeny piszkos utcák, továbbá a várost jobbról és balróül megkerülő, az egyetemhez vezető két széles utca köti össze. Az 1290. alapított, 1573. végleg C.-be áttett egyetemnek köszönheti a város a hirnevét. Az egyetemnek megvan minden fakultása, van gazdag könyvtára, többféle laboratóriuma, muzeuma, csillagvizsgálója; tanítványainak száma közel 900. Botanikus kertje, amely egyszersmind nyilvános sétahelyül szolgál, egyike a legszebbeknek a világon; el van látva széles terrasszokkal, kényelmes lépcsőkkel; láthatók benne a mérsékelt és forró égöv legkülönbözőbb növényei. Fölötte vezet el a Sandales nevü szép sétahely, ahonnan gyönyörü kilátás nyilik. A Mondego másik partján számos a nyaraló és itt van a Săo Francisco és a Santa Clara nevü két klastrom; ez utóbbinak 1132-ből való templomában Portugália első királyainak, főképen pedig a klastrom alapítójának, Erzsébet királynőnek siremléke látható. Nem messze tőle áll a Quinta das Lagrimas nevü kastély, Inez de Castronak, dom Pedro infans imádottjának lakóhelye, aki a közelében folyó kis pataknál IV. Alfonz király megöletett. A város régi székesegyháza állítólag még a gótok idejéből való. Coimbra 1139-1383-ig a portugál királyoknak székhelye volt.

Coin

város Malaga spanyol tartományban, a Seco partján, (1887) 9825 lak., márványbányákkal.

Coineidens

(latin) a. m. egybevágás, találkozás.

Coiter

(v. Koyter) Volcher, németalföldi anatómus, szül. Groningában 1534., megh. 1590. Tanult Pisában, Rómában, Bolognában és Montpellierben, 1569. nürnbergi városi orvos lett s azután János Kázmér pfalzi gr. seregébe orvosnak lépett be. A gerincvelő-idegek garglionjainak felfedezője, a «Musculus corrugator supercilli»-é, a legfelső orrizmoké s az Eyssonins által (a De ossibus infantis c. munkában Groninga 1650) kiadott Tractatus anatomicus de ossibus fretus abortivi et infantis dimidium anni nati c. dolgozatában legelőször adott a magzat csontvázáról ábrázolásokat. Az ő Tabule externarum et internarum humani corporis partium (Nürnberg 1573 és Louvain 1653) c. művei az első tájboncolástani atlasz.

Coitus

(lat.) a. m. elhálás, nemi közösülés; C. anticipatus közösülés a házasság előtt; C. dannatus v. illicitus vérfertőztetés.


Kezdőlap

˙