Colditz

város Lipcse szász kerületben, a Mulde partján, (1890) 4681 lak., pamutiparral, kőedénygyártással és barnaszénbányával.

Coldstream

(ejtsd: kóldstrim), község Berwick skót grófságban, a Tweed mellett; 1660 lak., bőrcserzőkkel és lazac-halászattal. Mellette volt az átjáró a Tweeden. 1659. Monk is itt kelt át Angliába és itt alapította a C.-guards nevü angol ezredet.

Coldstream-guards

(ejtsd: koldsztrim-gárdsz), az angol gárda-dandár kötelékébe tartozó gárda gyalogezred, mely az angol hadseregnek legrégebben (1656 óta) fenálló csapata. Csakis nagy háborukban küldik e válogatott nagy és szép emberekből képezett ezredet a csatatérre, és valahányszor ezt tették, az ezred mindig hősiesen harcolt. V. ö. M. Kinnon: Origin and service of the Coldstreamguards, London 1833.

Coldwater

(ejtsd: kolduater), Branch county székhelye, Michigan É.-amerikai államban, 100 km.-nyire Lansingtől, (1890) 5247 lak. nagy gyermek-menedékházzal.

Cole

county Misszuri északamerikai államban, 1180 km2 területtel, 10 190 lak., Jefferson City székhellyel.

Colebrooke

(ejtsd: kólbruk) Henrik Tamás, angol nyelvész, korának első szánszkritistája és az ind irodalom tanulmányának európai alapvetője, szül. 1765 jun. 15., megh. 1837 márc. 10. Indiában sokáig hivataloskodott, Mirzapurban biró és később angol ügyvivő lett a berari udvarnál. Mint a többi angolokat, ugy C.-t is jogi tanulmányok vitték rá az ó-ind nyelv és irodalom tanulására. Első nagyobb munkája is e téren mozog: A digest of Hindu law on contract and successions (Kalkutta 1798, 3 köt.). Ennek kiegészítésére: Translation of two treatises on the law of inheritance. Pontosság és meglepő tartalomhűség jellemzik C. fordításait. Hasonlót mondhatni egyéb a szánszkrit irodalom csaknem minden ágát felölelő tanulmányairól, melyek nagy része még most sem avult el. Legujabb kiadása C. apróbb értekezéseinek a Cowelltől kiadott Miscellanous essays by H. T. Colebrook, London 1873, 2 köt. Irt még egy befejezetlen szánszkrit nyelvtant (Kalkutta 1805) és kiadta az Amara-kosa cimü szánszkrit szótárt. Neki köszönhető a leghiresebb ind grammatikus Panini első kiadása is. Az angol Asiatic societynak elnöke volt.

Coleman

(ejtsd: kólmen), county Texas É.-amerikai államban, 2736 km2 területtel, 347 lak.

Colemanit

(ásv.), viztartalmu bórsavas mész (Ca2B6O11+5H2O), rokon a pandermittal, melytől vizmennyiségében különbözik. Termőhelye Kalifornia.

Colenso

János Vilmos, natali püspök, az angol püspöki egyházban keletkezett szabadabb szellemü iránynak egyik fő képviselője, szül. Cornwallban 1814., megh. 1883 jun. 26. Cambridgeben végezte egyetemi tanulmányait, ahol is 1836. elnyerte a doktori fokozatot s 1842 óta több közkézen forgó algebrai és aritmetikai tankönyvet irt. 1846 óta mint hitszónok Forncett St. Maryben (Norfolk) működött, itt adta ki a Village sermons-t (London 1854). 1853. Natal püspöke lett D.-Afrikában, ekkor adta ki: Ten weeks in Natal (London 1855) cimü munkáját. Sok érdemet szerzett itt a benszülöttek térítése és civilizálása körül. St. Paul's Epistle to the Romans, newly translated (London 1861) cimü munkájában kétségbe vonja a pokolbeli büntetések örökké tartóságát. A visszatetszés, melyet eme nézete szült, fokozódott, midőn The Pentateuch and the Book of Joshua, critically examined (u. o. 1862-65, 5 köt., uj kiad. 1863-71, 6 köt.) cimü művében Mózes könyveinek valódiságát és történelmiségét vonta kétségbe. 40 püspök követelte, hogy C. tegye le hivatalát. C. azonban 1865. a királynő Privy Council-jához appellált s ez fel is mentette őt. Midőn művének u. e. évben megjelent a Pentateuchról szóló ötödik részében még szélsőbb álláspontot foglalt el, mint a korábbiakban, tényleg egy ellenpüspököt állítottak vele szemben. Egy Pan-Anglican-Synodnak - melyre az összes világrészek angol püspökei összegyültek - képezte feladatát, hogy C.-t exkommunikálja 1867. Az exkommunikálás azonban több akadály, de főképen a miatt, mert C. nem az anyaországban, hanem Anglia dél-afrikai gyarmatán volt püspök, nem következett be. Az említetteken kivül több hittani művet is hagyott hátra.

Coleone

l. Colleoni.


Kezdőlap

˙