Colomanus

skót származásu zarándok, akit Jeruzsálembe való utazása alkalmával mint állítólagos szláv kémet, Stockerauban felakasztottak (1012). Teteme ép maradt, miért is 1015. a melki kolostorba vitték, hol C.-t mint Ausztria egyik patrónusát tisztelik. Emlékét okt. 13. ülik meg.

Colomb

1. Enno, porosz tábornok, született Berlinben 1812 augusztus 31., meghalt Casselben 1886 február 10-én. 1835-38. a hadi akadémiát látogatta, 1851. kapitány, 1858-ban őrnagy lett az 1. testőrdsidás-ezredben s mint ennek parancsnoka vett részt 1866. a königgrätzi csatában. 1870/71. mint tábornok küzdött Beaumont, Sédan, Páris, Orleáns és Le Mansnál. 1885. nyugdijba lépett. Munkái: Aus dem Tragebuch des Generalmajors von C. 1870/71. (Berlin 1876); Beiträge zur Geschichte der preussischen Kavallerie (u. o. 1880) és kiadta: Blücher in Briefen aus den Feldzügen 1813-15 (u. o. 1876).

2. C. Ferdinánd Ágoston, porosz lovassági tábornok és katonai iró; szül. 1775., megh. 1854. Mint lovassági százados 1813., 1814. az I. Napoleon ellen vivott hadjáratokban a francia hadsereg mögötti vidékeken portyázó lovassági csapatot vezetett s fényes sikereivel igen híressé vált; az e portyázások alatt szerzett tapasztalatait irta le az: Aus dem Tagebuche des Rittmeisters von Colomb c. műben (Berlin 1854), amelynek tanulmányozása még most is ajánlható a lovassági tiszteknek.

Colombat

Márk (v. Colombat De l'Isere), francia orvos, született Vienneben (Isere départ.) 1798., megh. 1851. Előbb sebészettel foglalkozott és a sebészeti műszertárt több eszközzel gazdagította. Később a hebegők gyógykezelésére adta magát és oly sikereket ért el, hogy a francia tudományos akadémia 50 000 frank jutalomban részesítette. Eljárásának lényege volt a ritmikus beszédgyakorlat, tekintettel a betük helyes kiejtéséhez szükséges szájállásokra. Művei: Du bégaiement et de tous les autres vices de la parola (Páris 1830, 3. kiad. 1843); L'orthophonie ou physiologie et thérapeutique du bégaiement; Mémoire sur l'histoire physiologique de la ventriloquie (Pár. 1840); Traité des maladies des femmes (u. o. 1838).

Colombes

(ejtsd: kolonb), község Seine francia départementban, a Szajna balpartja közelében, (1891) 18 918 lak., petróleum-finomítókkal, enyv- és szarutárgyak készítésével; környékén sok a nyaraló.

Colombey-Nouilly

(ejtsd: kolonbe-nujji), két falu Metz közelében; ezekről nevezik el a németek a Metz körül 1870. vívott kisebb csaták elsejét. A franciák Bornyról v. Courcellesről nevezték el.

Colombi

marchese, irói álneve Torriani Mária olasz nőnek, l. torriani.

Colombina

az olasz népies bohózatok egyetlen nőalakja, ki Pantalon dajkája, leánya, kedvese, jegyese esetleg neje szerepében, többnyire fekete félarccal jelenik meg. Arlechinetta név alatt is ösmeretes.

Colomb-lámpás

rendesen csak hadi hajókon éjjeli jelzése használt erős fényü, fényrejtővel ellátott lámpás, melynek fölvillanásai időtartam és szám szerint a jelző kódex betüit vagy számait ösmertetik. Nevét feltalálójától, Colomb angol hadi tengerésztiszttől kapta. jelenben a lámpás a jelzéseknek biztosabb megkülönböztetése végett a fölvillanásoknak időtartama helyett, vörös és fehér fényt mutat, de ennek a használata is gyérebb már a mindinkább terjedő villamos izzó lámpák következtében.

Colombo

(ejtsd: ko-), Cejlon sziget fővárosa és az angol kormányzó székhelye a sziget Ny-i partján, a Kalani-Ganga torkolatánál, az É. sz. 6°57´ alatt, (1891) 126 926 lak., akik közt 5000 európai; kókuszdióolaj-, kötélkészítéssel és arakégetéssel. Miként minden nagyobb indiai város, egy európai- és egy benszülött-városrészből áll, amelyet Pettaknak hivnak. Az európai városrész rendesen épültés magában foglalja a kormányzó lakát, a templomokat, a muzeumot, az United Service könyvtárát, az igazságügyi palotát, kórházat stb. Az európaiaknak nagyobbára a városon kivül vannak lakóházaik, a különféle ültetvények közt, amelyek közül a fahéj-ültetvények, Cinnamom Gardens a leghiresebbek. A városban a sziget minden népe képviselve van; a parszik és zsidók kizárólag kereskedők, a mórok kiskereskedők; a tamilok napszámosok, a malájok katonák és inasok, a portugál korcsok kézművesek, a szingálok szolgák és kézművesek. A hollandok és angolok utódai a tisztviselők, ügyvédek stb. A városnak kikötőjénél fogva is nagy fontossága van, amióta nagy költséggel az 1500 m. hosszu hullámtörőt elkészítették és a kikötőt megszemélyítették. 1891. 1613 gőzös fordult meg benne 1,9 millió tonnatartalommal. Az osztrák-magyar Lloyd, 3 angol, 2 német, 1 francia és 1 olasz társaság rendes hajójáratokat küldenek ide. A legfontosabb kiviteli cikkek kávé, khinafahéj, kakaó, fahéj, kókuszdió, grafit és gyöngyök; a bevitele: kőszén, pamut és egyéb iparcikkek, élelmi szerek, különösen rizs. Monarkiánknak konzula van benne.

Colombo

József, olasz mérnök és pénzügyminiszter, szül. Milanóban 1845. Tanárnak készült és egy ideig a fizika tanára volt szülővárosában. Az elektrotechnikával 1882 óta foglalkozik, mely évben Edison laboratoriumában, valamint az észak-amerikai elektromos telepeken kezdette tanulmányait. Amerikából visszatérve készítette el az első nagyobb európai központi elektromos telepnek, a milanói telepnek terveit. Mint a milanói Societá Generale Italian d'Elettricitá főigazgatója tevékenyen közreműködött számos olaszországi elektromos telep létrehozásában s főleg a magyar elektrotechnikai iparnak nagy szolgálatokat tett. 1886. képviselőnek választották. Crispi utóda, Rudini marquis, rábizta a pénzügyi tárcát, hogy vele a jobb párt szavazatait biztosítsa magának (1891 febr. 7.). De sem C., sem az uj minisztérium nem tudott az évi hiány alábbszállítására nézve egységes tervben megállapodni, mely okból társai C.-t, ki az adók felemelését határozottan ellenezte, 1892 ápr. 22. lemondásra kényszerítették. Nemsokára azonban (máj. 5.). az egész Rudini-minisztérium kénytelen volt leköszönni. Az uj képviselőházban C. ellenzéki állást foglal el a Giolitti-minisztériummal szemben.


Kezdőlap

˙