Colonne

(franc.) a. m. oszlop.

Colonne

Ede, francia zenész, a párisi nagy opera első karmestere, szül. Bordeauxban 1838 jul 23. Tanulmányait a párisi zenedében végezte. 1874 óta a Concerts du Châtelet vállalat élén állott s mint ügyes karmester oly hirre tett szert, hogy a kormány 1878. a párisi kiállítás alatt a hivatalból rendezendő hangversenyek vezetését rábizta. Azután a párisi operához nevezték ki első karmesternek. 1893 tavaszán azonban állásáról leköszönt. Tattarel fuvola-virtuóz lett utóda.

Colonsay

l. Hebridák.

Colonus

(lat.), gyarmat, telepítvény. C. partiarius. A római jogban s mai napig is Olaszországban a haszonbérlőket nevezik igy, ha a haszonbér az aratásnak bizonyos részében áll.

Colophinium

(hegedügyanta). A terpentinből száraz átpárologtatás után visszamaradó gyanta, melyben alaktalan abietinsav van. Világos sárga, áttetsző, alaktalan anyag, mely alig terpentinizü, hidegben szagtalan, a kézhez ragad, a viznél valamivel nehezebb (1,07-1,10 fs.), melegítve megolvad. A magyar gyógyszerkönyv rendelése szerinti orvosi célokra a tisztított sárga fajtája (C. depuratum flavum) használandó; finom porrá törve, arabgummival és timsóval vagy katéchuval keverve, mint vérzéscsillapításra való hintőport is használják.

Color

(lat.) a. m. szin.

Colorado

1. számos folyó neve Amerikában; a legjelentékenyebbek: a) C. v. Kolo Leubu, mint a benszülöttek hivják, folyó Argentinában; az Andok keleti lejtőjén, a D. sz. 35° alatt ered; felsőbb részeiben Rio de los Ciegosnak és Rio Grandenak is hivják. Crawfurd 1871. egy részét átkutatta, de egy része ma is ismeretlen. b) 170 km. hosszu folyó Costa-Ricaban; az Irazu és Turrialba tűzhányók É-i lejtőjén ered; az É. sz. 10° 30´ alatt két ágra szakad, az egyik a Sarapiquibe, a másik a tengerbe ömlik. c) C., a keleti, folyó Texas É.-amerikai államban, a Llano Estacado déli részében ered; nagyobb mellékvize nincs. Ezért vizben nem gazdag és csak legalsó részében hajózható. A Mexikói-öböl Matagobda nevü lagunájába torkol. Hossza 1400 km. d) C., a nyugati, folyó Amerika Ny-i részében. A Green- és Great-river egyesüléséből keletkezik; mindkettő a Rocky Mountainsben, a főág, a Green, az Union Peaken ered; egyesülésök után felveszi a C. nevet és hozzáfog a canon-alkotáshoz; canonjai: a Cataract, Narrow, Glen, Marble és Great canon; ez utóbbi 350 km. hosszu és benne a folyamágy 1500-1800 m. mély (v. ö. Robert Brewster Santon: Trough the Grand Canon of the C.); alsó részében átfolyik a C.-sivatagon, egykori tenger-fenéken és Mexiko területén a Kaliforniai-öböl É-i végébe torkol. mellékfolyói: a Little C., a Kanab Wash, a Virgen-river, amelynek fölvétele után nemsokára hajózhatóvá lesz, és a Gilda. Hossza 2500 km., vizkörnyéke (Gannett szerint) 660 580 km2, viztömege: a maximum: 1396 m3, a minimum 214 m3. 1867. White bányász hajózott rajta először végig. V. ö. Powel: Exploration of the C.-river.

2. C., az É.-amerikai Egyesült-Államok egyike, szabályos négyszög (É. sz. 37-41, Ny. h. 102-109°), Wyoming, Nebraska, Kansas, New-Mexico, Indian Territory és Utah közt, 269 166 km2 területtel, (1890) 410 975 lak. K-i része halmos. Ny-i részét hegyek takarják: a Rocky Mountains Easter-Range-é (a Longs Peak 4350 m.) és Park Range-é (Lincoln 4356 m.), amely hókupokkal takart láncok közt pompás, széles köralaku völgyek: North-, Middle-, South-, és San Luis-Park terülnek el; a Savatch (Massive 4379 m.), a Sangre de Cristo (Rito Alto 3859 m.) és az Elk-hegyek (Castle-Peak 4300 m.). Vizeik a Ny-i C., továbbá a Platte és Arkansas, végül a Rio Grande del Norte felé folynak; legnagyobbak a Green- és Great-river. Éghajlata nagyon egészséges; levegője száraz és tiszta; az évi esőmennyiség 750 mm. Főgazdagsága az értékes ásványok; arany- és ezüsttermelése (1888) 120 millió frank; ólomtermelése (1890) 70 788 tonna, az előbbire nézve az Egyesült Államokban a 2., az utóbbira nézve az 1. helyet foglalja el; szénbányái és petroleumforrásai szintén gazdagok. A földmivelés is mindig nagyobb szerepet kezd játszani. 1891-ig 250 000 ha.-nyi területet tettek öntözés által termőfölddé. Ennek szaporodásával az állattenyésztés is jelentékenyebbé lesz. Az állam gyors fejlődését előmozdítja azon körülmény, hogy benne vannak a Rocky Mountainsnak olyan hágói, amelyeken vasut vezet át; 1889. már közel 6000 km. hosszu vasuti hálózat volt forgalomban. C. 55 countyra van felosztva; fővárosa Denver. Szenátusa 26, 4 évre, képviselőháza 49, 2 évre választott tagból áll. Az Egyesült-Államok törvényhozó testületébe 2 képviselőt küld s az elnökválasztásnál 3 szavazata van. 1850. leszámítva nehány mexikóit, akik már ezelőtt megtelepedtek a San-Luis Parkban, C.-nak még nem volt fehérbőrü lakossága. Az 50-es években fölfedeztetvén bányáinak egy része, 1860. már 34 277 lakója volt. 1861. territoriummá tették, 1875. pedig állammá lett. V. ö. W. Blackmore: C. Washington 1869. Fossett: C. its gold an silver mines. 1880. Pabor: C. as an agricultural state. 1883. - 3. County Texas É.-amerikai államban, 2937 km2 területtel, 16 643 lak., Columbus székhellyel.

Colorado-bogár

(Chrysomela decemlineata, Doryphora decemlineata), a Crysomelide-bogárcsalád Crysomela génuszába tartozó állat; teste tojásforma, íves, szennyes vörössárga, szárnyfödői bőrsárgák, csápjainak csucsa, nyakpajzsának mellső és hátsó szegélye fekete, nemkülönben szivforma fekete folt van homlokán is, mig nyakpajzsán tizenegy apró fekete foltocska látható, melyek közül a középső legnagyobb H v. V-forma. Fekete foltocskák vannak továbbá mellének alsó oldalán és potrohjának hasán, lábain, mig szárnyföldőin 5 fekete sáv van, melyek közül a 2-ik és 3-ik hátul összefoly. Hossza 9-11 mm. Tulajdonképeni hazája Északamerika, Coloradótól kezdve egészen az Atlanti oceán partjaiig. Lárvája és maga a bogár is a burgonyán él s ha nagy tömegben jelennek meg, tönkreteszik a növényt. A bogár a földben áttelel s onnan csak május elején buvik elő.

A nőstény a levelek aljára 700-1200 petét rak, 12-20-as csoportokban. A lárvák 5-8 nap mulva kelnek ki, mintegy 20 nap alatt teljesen kifejlődnek, azután földbe furják magukat s itt bebábozódnak. Mintegy 12 nap mulva már megjelenik a második nemzedék, a mely még ugyanazon nyáron egy harmadik nemzedéket is hoz létre. Lárvái narancssárgák, de fej, haránt nyakörve, lábai és testének két oldalán egy-egy pontsor fekete. Óvószer ellene: a bogárnak, lárváknak és petéknek összegyüjtése. A 80-as évek elején Németországban is mutatkozott, de nagy károkat még sehol sem okozott. Hazánkban még eddig nem jelentkezett. Magyar nyelven több ismertető dolgozat jelent meg róla.

Colorado-City

ejtsd: szitti), l. Colorado-Springs.

Coloradoit

(ásv.), tellurhigany (Hg Te).


Kezdőlap

˙