Colorado-sivatag

Colorado É.-amerikai állam puszta, homokos vidékei, a Rocky Mountainstől K-re, az É. szél. 42 és 33° közt, az arapahu és csejenu indusok barangolnak rajta.

Colorado-Springs

El Paso county székhelye Colorado É.-amerikai államban, a Monument-creek partján, 1631 m. magasban, (1890) 11 140 lak., látogatott fürdőhely, sok fényes épülettel. A «millomosok városá»nak is hivják. Tőszomszédságában van Colorado-City 347 lak. Tőle K-re terül el a szép Monument Park.

Colosseum

l. Kolosszeum.

Colostrum

(lat.), főcstej, korai tej, a tejmirigyeknek az a váladéka, melyet a terhesség utolsó heteiben és a szülést követő első napokban választanak el. Az anyatej és tehéntej C.-a sárga szinü, alkalikus, gyakran azonban savanyu kémhatásu. Jellemző e tejre nézve az, hogy zsirszemcséken kivül c.-testek fordulnak benne elő. E C.-testecskék magtartalmu szemcsés sejtek, telve zsirszemcsékkel. Zsirjának olvadáspontja magasabb a későbbi tej zsirjának olvadáspontjánál. Cholesterin és lecithin-tartalma is nagyobb a tejénél; sokkal nagyobb globulin- és albumin-tartalma is; innen van, hogy a korai tej hevítésre koagulál, mig a rendes tej nem szokott forralásra megalvadni. A C. alkatrészeinek százalékos összetétele: középértékben talált König tehéntej C.-ában 74 05% vizet, 25,95 szilárd anyagot és pedig 4,66% kazeint, 13,62 albumint és globulint, 3,43% zsirt, 2,55% cukrot, 1,58% sókat. A szoptatás alatt a C.-testecskék csakhamar eltünnek a tejből, albuminja és globulinja fogy, helyökbe mind több és több kazein lép: a C.-ból tej lett.

Colotyphus

a tifusz olyan alakja, melynél a fekélyek főleg a vastagbélben székelnek.

Colpitis

(lat. vaginitis), a nő hüvelyének gyuladása, ami fájdalomban és genyes vagy nyálkás kifolyásban (fehérfolyás) nyilvánul, a szerint, hogy a gyuladásnak mi az oka s hogy heveny vagy idült-e a baj. Az orvosi elbánás többnyire öblítésekből áll különböző gyógyszerek oldatával; de gyógyítják száraz uton is (globuli vaginales, kenőcs, porbehintés, tamponozás puha csipkeszövettel [gaze] stb.) különösen szegénysorsu járó betegeknél.

Colporhaphia

(kolporhafia, elytrorhaphia), a nő hüvelyének mesterséges szükítése, ami a nyálkahártya egy ovális vagy háromszögletü részletének kimetszésével és a seb széleinek selyemmel vagy ezüstös sodronnyal való összevarrásával történik. Ilyen műtevésre szükség van a hüvely sérülései után szülésnél, vagy ha méhsülyedés jött létre, ha előesés fenyeget stb.

Colquhoun

(ejtsd: kohún), 1. Patrick, ang. iró, szül. Dumbartonban 1745 márc. 14., megh. Hamburgban 1820 ápr. 23. Statisztikai, rendőri és a szegényápolásról kiadott iratairól ismeretes. Glasgowi kereskedő lett, sokat tett a közjóért. Londonban 1792 óta rendőri hivatalt viselt. Az alsó néposztály sorsán javítandó, az ügynek az irodalomban is törekedett hiveket szerezni jóakaratu irataival. Munkái: On the police of the metropolis (Lond. 1796); Commerce and police of the river Thames (u. o. 1800); A new system of education for the labouring people (u. o. 1806); On the wealth, power and resources of the British empire (u. o. 1814). Unokája

2. C. sir Patrick Max Chombaich de, angol jogtudós, szül. 1815 megh. Londonban 1891 máj. 18. Munkája: Summary of the Roman civil law (Lond. 1850-60).

Colquitt

county Georgia É.-amerikai államban, 1728 km2 területtel, 2570 lakossal, Moultrie székhellyel.

Colt

Sámuel, a revolver feltalálója, szül. Hartfordban, Connecticutban 1814 jul. 19., meghalt 1862 jan. 10. 14 éves korában megszökött hazulról és mint hajós Kalkuttába indult. Ez utjában találta fel a később oly nevezetessé vált revolvert, melynek famintáját ma is őrzik. Később mint gyári tanuló tudományosan kezdé magát képezni s néhány évvel utóbb nagy utazásra vállalkozott. 1835. kapott szabadalmat revolverére. Az első gyárat, 300 000 dollár alappal, Pattersonban, New-Jersey államban alapította, de ez 1842. megbukott. 1847. a mexikói háboru alatt gyárát ismét megnyitotta és az Egyesült-Államok részére 1000 revolvert szállított, mely a harcban kitünőnek bizonyulván, egyik megrendelés a másikat követte. Ez a gyára New-Havenben volt, de minthogy Hartfordot céljaira alkalmasabbnak találta, ott nagy gyárüzletet alapított több mint egy millió dollár befektetéssel, melyben naponként 100 drb fegyvert készítettek. A revolvert az amerikai hadseregben rendes fegyverül használták, ő szerkesztette 1843. az első telegráf-kábelt.


Kezdőlap

˙