Columbit

l. Tantal.

Columbretes

vulkáni eredetü kis szigetcsoport, Spanyolország K-i partja mellett, 65 km.-nyire Castellon de la Planatától; lakatlan. A legnagyobb, Columbrete Mayor patkó alaku; bedőlt krater.

Columbus

(ejtsd: kolömbösz), county É.-Karolina É.-amerikai államban, 1728 km2 területtel, 14 439 lakossal, Whiteville székhellyel. - több város Amerikában; a legjelentékenyebbek: 1. Indiana É.-amerikai államban, Bartholomew county székhelye, a White River keleti ágának balpartján, (1890) 6719 lakossal, vasuti csomópont. 2. Ohio állam és Franklin county székhelye, a Scioto mellett, (1890) 88 150 lakossal, gyönyörü kapitoliummal és egyéb fényes állami épületekkel; nagy vasiparral, különösen kocsigyártással (évenkint 20 000 buggyt, könnyü kocsit készít); igen élénk élelmiszerpiac. Ahol a város áll, 1812. a földet még őserdő takarta. 1820 már 1400, 1850 pedig 17 882 lakossal. 3. Muscogee county székhelye Georgiában, a Chattahhoochee balpartján, amelyen szép hid vezet át, (1890) 17, 303 lak., gyapotfonókkal és szövőkkel és számos vizi malommal. Folyóján 8 hónapon át gőzösök járnak a mexikói-öbölig. 4. Misszisszippiben, Lowndes countyban, a Tumbigbee balpartján, termékeny vidéken, (1890) 4559 lak. 5. Város Kentuckyben, Hickman countyban, a Misszisszippi partján, 150 lak. 1861. a konfederáltak megszállották és nagyon megerősítették.

Columbus

Kristóf, l. Kolumbus.

Columella

oszlopcsontocska, a madarak és csuszómászók egyetlen halláscsontocskája, mely az emlősök dobüregében levő három halláscsontocska közül a kengyelnek felel meg. L. Hallószerv.

Columella

Lucius Junius Molderatus, ó-kori mezőgazdasági iró, szül. Gadesben (Cadix, Spanyolország); mint Seneca kortársa a Kr. u. első század közepe táján élt. C. a régi rómaiak legjelesebb gazdasági irója; és Publius Silvinushoz intézett 12 könyvre osztott műve: De re rustica hű képét adja azon ismereteknek, melyekkel a régiek a mezőgazdaságról birtak. C. műve Schneider Scriptores rei rustice (Lipcse 1774-79, 4 köt.) cimü gyüjteményében jelent meg s az ily cim alatt: L. J. M. Columella 12 könyvei a mezei gazdaságról Pest 1819. 2 köt. Fábián József fordította magyarra.

Columna

(lat.) a. m. oszlop (l. o.), nyomdászati neve a betüszedésben a könyv vagy hirlap egy oldalának.

Columnifere

(növ.), a. m. oszloptermők, a mályvaképüek (Malvales) csoportja. Magrejtőjök közös oszlop körül többrekeszü gyümölccsé alakul, de megérve onnan lefeslik.

Colutea

L. (növ.), l. Dudafürt.

Colymbidae

a madarak osztályában az Impennes rendbe tartozó madárcsalád, melynek fajai csak költés idején keresik fel az édesvizeket, tavakat és mocsarakat, mig máskor a tengerekben, nevezetesen az északi tengereken tanyáznak.


Kezdőlap

˙