Com.

és Comm., természettudományi névszók mellett commerson (l. o.) Filibert nevének rövidítése.

Coma Berenices

(gör.-lat.) a. m. Bereniké fürtjei (l. o.).

Comacchio

(ejtsd: komakkio), járási és püspöki székhely Ferrara olasz tartományban, a Valle di Comacchio nevü laguna partján, 13, hidakkal összekötött kis szigeten; lakóinak száma, ide számítva a laguna bejáratánál fekvő kikötőnek Magnavaccanak lakosságát (1881) 9974, akik halászattal, a halak besózásával és azok eladásával foglalkoznak. A C.-i laguna 140 km. kerületü, töltések által 40 medencére van fölosztva, amelyek a tenger vizének mind szabad bejáratot engednek és halakban igen gazdagok.

Comal

county Texas északamerikai államban, 3110 km2 területtel, 5546 lak., New-Braunfels székhellyel.

Comanche

(ejtsd: kománcs), county Texas É.-amerikai államban, 1880 km2 területtel, 8608 lak., Beasley's Creek székhellyel.

Comanches

indus törzs, l. Komancsok.

Comandra

Nutt. (növ., Hamiltonia Spreng., Thesiosyris Rehb.), a Santalaceák génusza 4 fajjal Európában és É.-Amerikában. Hazánk flórájának egyik ritkasága a C. (Thesium) elegans Roch. a temesmegyei homokpusztákon s mint apró félcserje a jobb homokkötő növényekhez tartozik.

Comarca di Roma

(olasz), Róma városának legközelebbi környéke, mely a pápa püspöki megyéjét képezi.

Comarum

L. (növ.), l. Tőzegeper.

Comayagua

az ugyanily nevü departamento (11 361 km2 területtel, 16 739 lak.) fővárosa, a Humaya szép és termékeny völgyében, 4043 lak. Közelében Las Piedras és Lo de Flores mellett érdekes indus régiségek láthatók, amelyeket Tenampua v. Pueblo Viejo néven ismernek. Squier 3-400 terraszt és megcsonkított piramist olvasott össze. Az 1340 körül Valladolid la Nueva néven alapított városnak 1827 előtt, midőn a guatemalaiak lerombolták, 28 000 lakosa volt.


Kezdőlap

˙