Comitan

v. Comitlan, járási székhely Chiapas mexikói tartományban, a Grijalva mellett, (1889) 7000 lak., akik nagyobbára földmivelők.

Comitas gentium

(lat., franc. droit de convenance, ang. comity of nations), a nemzetközi jogban oly szabályoknak foglalata, melyeket az államok egymásközötti érintkezésben nem jogi kötelességkép, hanem illemből figyelembe vesznek, s melyeknek figyelmen kivül hagyása valamely állam részéről, a másik államnak hason eljárását vonja maga után. Tehát mintegy: nemzetközi mívelt társalgó.

Comitatus

(lat.), 1. a germánoknál a. m. Gefolgschaft vagyis azoknak - comeseknek - összessége, kik a vitézsége által különös tekintélyre szert tett princepshez csatlakoztak, hozzá hűséggel lenni tartoztak, ki viszont eltartásukról gondoskodott; 2. grófságok, vagyis azok a kisebb kerületek, melyekre az egyes germán államok oszoltak. Ilyen más feloszlások a hercegségek (Ducatus) és a vidékek (Gau, Pagus) voltak. 3. Hazánkban a. m. vármegye.

Comité

(franc., ejtsd: komité) a. m. bizottság (l. o.); katonai szempontból a cs. és k. közös hadügyminisztérium segédközegeihez két C. is tartozik: 1. a katonai műszaki és közigazgatási C. (Technisch-administratives Mil.-C.); tüzérségi-, hadmérnöki-, hadbiztossági- és műtani ügycsoportokból áll; rendeltetése: a tudományoknak és iparnak haladását, különös tekintettel a tüzérségi, hadmérnöki, hadbiztossági és részben az utász-szakmára, figyelemmel kisérni s hadi célokra értékesíteni; 1. a katonai egészségügyi C. (Mil.-Sanitäts-C.) katonai egészségügyi kérdésben képezi a hadügyminiszter segédközegét; a hadügymin. által kinevezett rendes (katonai orvosok) és rendkivüli (nem katonai orvosok) tagokból képezik; elnöke a katonaorvosi tisztikar főnöke.

Comites

(lat.), Comes többese (l. o.).

Comitia Curiata

(lat.), Rómának őspolgárai, a politikailag jogosult nép, populus, három tribusból állottak. A tribusok mindegyike tiz-tiz curiára, minden curia tiz decuriára szakad. Minden decuria vagy gens több természeti családból állott. A C. már most az a népgyülés, melyben az összes genteseknek összes családapái (patres familiarum) és csakis ezek vehettek részt, minélfogva a szavazatképes polgárokat patreseknek nevezték (patriciusok). A népgyülésnek tagja tehát csak az lehetett, s igy politikai jogokkal csak az birhatott, aki az ősrégi 3 tribus valamelyikéből származott, mert ellenkező esetben nem tartozván a tribushoz, nem tartozhatott a curiához s a gentes-ekhez sem. Az időközben tekintélyes vagyonra szert tett, de a tribusokon kivül álló s a zárt politikai jogokkal nem biró plebejusok csak servius Tullius alkotmányában nyertek politikai jogokat, aki a C. mellett a vagyon alapján uj népgyülést - az u. n. Comitia centuriatákat - szervezett. L. Centuria.

Comitialis morbus

(lat.), a rómaiaknál a nyavalyatörésnek a neve, mert hogyha e betegség valakin a comitiában kitört, az üléseket azonnal bezárták, minthogy az ilyen véletlenséget szerencsétlen előjelnek vették.

Comm.

vagy Commers., növénynevek mellett Commerson F. nevének rövidítése; l. o.

Commandement

(franc., ejtsd: kommand'man), 1. rendelet, parancs, meghagyás; 2. valamely várműnek a terep s az előtte fekvő várművek fölötti kimagaslása, ugy hogy onnan azokat át lehet tekinteni s azokba be lehet lőni.

Commandeur

(franc., ejtsd: kommandőr), a német hadseregben a commandant francia szó helyett alkalmazzák a parancsnok szó kifejezésére (p. Regiments-Commandeur).


Kezdőlap

˙