Commercium

(lat.) volt a neve a rómaiaknál a polgári jog (jus civile) kiváltságaival való élhetésnek, miként az csak a római polgároknak és a latinoknak volt szabad. Tékozlás miatt kiskoruságot azzal róttak valakire, hogy kimondták, hogy az illető elveszti C.-jogát. Oly dolgokat, amelyek kereskedés alól ki vannak véve (amelyeken tehát magánvagyon nem szerezhető, igy nyilvános terek, utcák, nyilvános vizi utak), még most is res extra commercium szókkal jelölik. Ha ilyen dolgokban ugy miként kereskedés alól ki nem vett dolgokban kötnek ügyleteket, ezek érvénytelenek. Commercy (ejtsd: kommerszi), járási székh. Meuse francia départementban, a Maas partján, (1891) 7483 lak., vasolvasztókkal, hengerművekkel, hires tésztagyártással (madeleines de C.); gabona-, bor- és marhakereskedéssel; több csinos nyilvános kuttal és Dom Calmet szobrával. Főékessége az 1708. restaurált kastély, amelyben egy ideig Leszczinski Szaniszló és Voltaire lakott, aki itt irta a Semiramis-át.

Commers.

természettudományi elnevezések mellett Commerson (l. o.) Filibert nevének rövidítése.

Commerson

(ejtsd: kommszón) Filibert, francia botanikus és orvos, szül. Châtillon-les-Dombesban 1727 nov. 18., megh. Isle-de-Franceban 1773 márc. 13. Montpellierben orvostudományt tanult s egy ideig itt mint gyakorló orvos élt. 1756. ismét Châtillonba költözött, itt a füvész-kertet alapította; azután több tudományos utazásra ment s 1764. Bougainville-nek (l. o.) földkörül való utjában is részt vett, melyről 160 uj növényfajt és génuszt hozott haza. Egyébként növénytani tanulmányai csak Franciaország és a Földközi-tenger vidékének növényvilágára szorítkoztak.

Commesso

(olasz), lavoro di commesso, összeillesztett munka, mozaik, a női kézimunkában a fölvarrott dísz, applikáció. Comminatio (lat.) a. m. fenyegetés.

Commines

l. Comines.

Comminges

(ejtsd: kommenzs), Franciaországnak egykori grófsága a felső Garonne környékén; Gascogne-nak volt része, ma Haute-Garonne département D-i és Gers DK-i részét alkotja. Politikai fővárosa Muret, egyházi fővárosa Saint-Bertrand-de-C. volt. Az V. században a nyugati gótok, a VI. a frankok foglalták el. A X. században örökös grófsággá lett; 1453. örökség utján a francia koronához került. Haut- és Bas-C.-re oszlott.

Commis

(franc., ejtsd: kommi) a. m. kereskedősegéd, ügynök, megbizott. C.-voyageur, utazóügynök.

Commis intéressé

(franc., ejtsd: komizentresszé), kereskedősegéd, ki az üzletnek, melyben alkalmazva van, tiszta jövedelméből bizonyos jutalékot kap.

Commissa hereditas

(lat.) a. m. elvesztett örökség; Commissa poena a. m. kiérdemelt büntetés.

Commissum

(lat.) a. m. elkövetett, jelesül C. delictum elkövetett bűntett.


Kezdőlap

˙