Concordantia

(lat.), bibliai egyezményes szótár, l. Konkordánica.

Concordatum

(lat.), a római pápa és a világi hatalmak között az ezeknek alárendelt tartományok egyházi viszonyainak rendezése tárgyában kötött egyezmény. Szerződésszerü jelleggel bir. Ilyen az 1855-ik évi ausztriai C., mely az alkotmányos tényezők hozzájárulása nélkül köttetvén, Magyarországon érvényesnek el nem ismerhető. L. még Konkordátum.

Concordia

(ejtsd: konkordia), Volkányhoz tartozó kőszénbányatelep Brassó vm. felvidéki j.-ban.

Concordia

1. county Louisiana északamerikai államban, 9980 lak., Vidalia székhellyel. - 2. Az ugyanily nevü departamento székhelye Entre-Rios argentinai tartományban, az Uruguay jobb partján, (1889) 11 500 lak., akik bőrrel, füstölt hússal és paraguay-teával űznek kereskedést. A házak mind gyümölcsösökkel vannak körülvéve.

Corcordia

(lat.), a régi rómaiaknál az egyetértés fogalmának megszemélyesítése. A köztársaság idejében kultusza a polgárok közt való egyetértés mivelését célozta, a császárság idejében a császári pár házasságában óhajtott egyetértést szimbolizálta. Már Kr. sz. e. 366. épített Camillus a Licinius Sestius-féle törvényjavaslatoknak (melyek a plebsnek a patriciusokkal való egyenjogusítását célozták) szerencsés keresztülvitele emlékére C.-nak a clivus Capitolinuson szentélyt, melyet Kr. e. 7-ben Tiberius császár megujított. A C.-nak emelt többi szentélyek, templomok és oltárok között említhető különösen a Tiberius által Kr. sz. u. 12. felavatott C. Augusta-templom. Érmeken ábrázolták, a rendszerint ülő alak jobb kezébe áldozó csészét, bal kezébe a köztársaság korában egyes, a császárság korában kettős bőségszaruját adták attributumokul.

Concordie formula

l. Formula concordiae.

Concordia parve res crescunt, discordia maxime dilabuntur

közmondás Sallustiusból («Jugurtha 10»), a. m.: Egyetértéssel csekély dolgok is öregbednek,egyenetlenség miatt a legnagyobbak is elpusztulnak.

Concrementum

(lat.), megkeményedés, lerakodás, az orvosi tudományban rövidesen: kő. Előfordulnak a húgyhólyagban, epehólyagban, bélben, vesében, nyál- és könnymirigycsövekben, hörgökben, orrban, tüdőben stb. A kövek keménységéről igen nagybecsü tanulmányt tett közzé a Magyar Orvosi Archivum 1893. évfolyamában Genersich Antal dr. kolozsvári orvostanár.

Concretus

(lat.) a. m. összenőtt, összetett, sűrű. - Concretismus nevén nálunk Horváth Cirill szándékozott filozofiai rendszert alkotni.

Concubinatus

(lat.) a. m. ágyasság; concubina a. m. ágyas.


Kezdőlap

˙