Condroz

(ejtsd: kondró), hajdan Caesar idejében a germán condrusiktól lakott vidék Belgiumban.

Conducat sanitati

(lat.) a. m. váljék egészségére.

Conductio

(lat., locatio et conductio), bérlés és haszonbérlés (l. o.). A római jog megkülönböztet: a) rerum, b) operam és c) operis C.-t aszerint, amint a szerződésnek tárgyát valamely dolog (p. lakás, telek), munka vagy bizonyos meghatározott mű kivitele képezi. Aki a dolgot v. munka erejét bérbe adja, az locator, aki azt bérbe veszi, az conductor. A C. operisnál azonban ellenkezőleg, aki a műnek (p. szobornak) megrendelője, a locator, a műnek elkészítésére vállalkozó pedig a conductor.

Conductus Pasche

(lat.), a húsvét után következő vasárnap; C. Pentecostes, a pünkösd után következő vasárnap s a kettő közt levő napok.

Conduite

l. Minősítvány.

Condurango

l. Ondurango.

Condyloma

(görög) név alatt kétféle, rendszerint a nemzőrészeken vagy azok szomszédságában fellépő bőrbetegséget, C. acuminatum és C. latum értünk, melyek csak külső megjelenésükben hasonlítanak némileg egymáshoz, de megjelenésük okára valamint a gyógykezelésre nézve lényegesen eltérnek egymástól. 1. Condyloma acuminatum. Férfiaknál a makkon, a fityma bellemezén, a makk körül, nőknél a női ivarszervek nyálkahártyával borított vagy szomszédos részein, férfiaknál és nőknél egyaránt a végbél körül elég gyakran mutatkoznak szemölcsszerü vagy csoportosan elhelyezve kelvirághoz vagy kakastaréjhoz hasonló képletek, melyek igen vékony felhámmal vannak fedve, folytonosan nedveznek és könnyen véreznek. A gyógykezelés a kóros képletek eltávolításából áll. - 2. Condylomata lata, a bőr felszinéből laposan kiemelkedő kóros képletek, melyek többnyire nedveznek. Leggyakrabban az ivarszervek egyes részein vagy azok környékén fejlődnek, de azokon kivül oly helyeken is, ahol két bőrfelület egymással érintkezik: p. a hónaljárokban, lógó emlők alatt, lábujjak között stb.

Condylopoda

így nevezte Latreille francia zoologus az izeltlábu állatokat, amelyeket manapság Siebold Nyomán Arthropodáknak neveznek. L. Izeltlábuak.

Conecuh

county Alabama É.-amerikai államban, 2300 km2 területtel, 9576 lakossal, Evergreen székhellyel.

Conegliano

(ejtsd: konellyiano), járási székhely Treviso olasz tartományban, a Monticano partján, Trevisotól 27 km.-nyire, (1881) 5191 lak., posztó- és selyemszövéssel. A város fölött régi erőd áll. I. Napoleon Moncey marsallnak C. hercege cimét adta. Nagy Lajos és Zsigmond királyok korában magyar hadak C. vidékén többször csatát vivtak a velenceiekkel.


Kezdőlap

˙