Conegliano

Cima da, olasz festő, l. Cima.

Conejos

(ejtsd: komehosz), county Colorado É.-amerikai államban, 17 000 km2 területtel, 2500 lak.

Con espressione

(ol., ejtsd: kon eszpresszione), zenei műszó, a. m.: kifejezéssel.

Confarreatio

(lat.), a régi római jogban az ünnepélyes házasságkötés egyik neme l. Coemtio.

Confer

és conferatur (lat.), rövidítve cf., a. m. vesd össze.

Conférence

(franc., ejtsd: konféránsz), szellemes előadás, fejtegetés, napi kérdések vagy általános elvek fölött. Francia szokás, melynek mása nálunk a népszerü felolvasás. Conférencier, az ilyen fölolvasó és előadó.

Conférence á quatre (franc.). Nemzetközi négyes tanácskozmány. A konferenciák (l. Konferencia és Kongresszus) oly nemzetközi gyülekezetei több állam kiküldöttjeinek, melyeken azoknak közös ügyei v. érdekei tárgyaltatnak. Ilyen C.-t az 1878 jul. 13. Berlinben kötött szerződés X. és XXXVIII. szakaszai, a vasuti csatlakozások és a vasuti forgalom kérdéseinek szabályozásáról, az osztrák-magyar monarkia és Törökország, Szerbia meg a bolgár fejedelemség közt haladék nélkül megkötendő külön egyezményeknek tartottak fenn. Ez a C. többszörös fennakadás és hosszas vajudás után csak 1883. jutott odáig, hogy ezen év május 9. Bécsben az egyezmény létrejöhetett, melyben a csatlakozó vonalak kiépítésére és forgalomba helyezésére határidőül 1886. okt. 15-ike állapíttatott meg. Magyarországnak ezek következtében ki kellett építenie a Budapest-Zimony-(Belgrád)-i vonalat, Szerbiának a Belgrád-Nis, Nis-Bród és Nis-Vranja vonalakat, Bulgáriának s keleti Ruméliának a Pirot-Caribród-Vaharell vonalat, Törökországnak pedig a Pristina-(Uksüb)-Vranja és Vaharell-Bellovai vonalat. Magyarország vonala a kellő határidőre elkészült, a másik három állam csak tökéletlenül és igen késedelmesen tett eleget kötelezettségeinek.

Conferva

(Link (növ.), a róla nevezett család (Confervacee) génusza. Több sejtü zöld moszatok; hengerded sejtjei ágatlan fonallá egyesülnek. Álló és folyó vizekben, mocsaras kiöntésekben stb. nagyon buján gyarapodik s a békanyálnak nevezett vizi selymet (vizfonal Diószegiéknél), sőt a tiszapamutot is alkotja. Csak nyugvó spóráról szaporodik. - Confervacee, a moszatok családja az Oedogonium-képüek rendjében.

Confervites

(Conferviteae). Kövült növények az algák osztályából. Leggyakoribbak a harmadkorban képződött édesvizi üledékekben, mésztufákban és travertinókban.

Confessio

(lat.) a. m. vallomás, beismerés; C. judicialis, bírói vallomás, törvényes beismerés; C. extrajudicialis, törvényen kivüli vallomás; legitima, érvényes; pura, tiszta; qualificata, föltételes; spontanea, önkéntes; vi extorta, erőszakkal kicsikart beismerés, fidei, hitvallás. C. Augustana, ágostai hitvallás l. o.); C. tetrapolitana, a négy város hitvallása (Straszburg, Kostnitz, Lindau és Memmingen) 1530. C. Basiliensis Prior, C. Muelhusana, l. Baseli hitvallás.

Confessio S. Petri

a. m. szt. Péter sírja. A confessio szó ugyanis azt a helyet jelezte sz ős keresztények nyelvén, hol egy martir teste nyugodott. Azért azon üregek (kripták), melyekben a szt. test nyugodott, melyekben, éppen a sír fölé, oltárt és bazilikát emeltek, szintén confessióknak mondattak; sőt a név átment az oltárra is. Később az oltárokban levő kis üreget (sepulchrum), melyben a szt. ereklyék rejtvék, az ősi hagyomány és hasonlóság alapján szintén confessiónak mondták. Ezek szerint C. jelenti azt a helyet, hol szt. Péter teste nyugszik, továbbá azon emléket, melyet Konstantin császár állított e helyen, s mely alá ércedényben a szt. ereklyék rejtvék;jelenti az e fölé épített oltárt is. A Konstantin-féle confessiót a vatikáni bazilikában 1594. fedezték fel.

Confessionale (lat.) a. m. gyóntató szék.


Kezdőlap

˙