Conjux

(lat.) a. m. hitves, férj, feleség.

Conkling

Roscoe, északamerikai államférfiu, szül. Albanyban (New-York) 1829 okt. 30. Mint ügyvéd hamar nagy hirre tett szert s egyuttal mint buzgó republikánus jelentékeny politikai befolyásra emelkedett s 1859. a kongresszusba választatott. Itt kitünő szónoknak és pártvezérnek bizonyult s a polgárháboru kitörése után a déli államokkal szemben erélyes és kiméletlen hadviselést ajánlott. 1867. tagja lett a szenátusnak, melyben Grant elnök politikáját védelmezte s nem sikertelenül kelt védelmére a pártja kebelében uralkodó korrupciónak, 1876-ban annak a republikánus frakciónak volt elnökjelöltje, mely a korrupció kiirtását irta zászlajára, de a választásban elbukott. 1880. Grant megválasztatása mellett küzdött, de eredménytelenül s Garfield elnöksége alatt szenátori állását is elvesztette. 1882. Arthur elnök a legfőbb törvényszék birájává nevezte ki.

Con leggerezza

(ol., ejtsd: kon ledserecca), zeneelőadási műszó a. m. könnyedén.

Conlegner

Károly, nyug. műegyetemi tanár, szül. Érsekujvárott 1812 okt. 18., megh. 1892 1846. a József-ipariskola tanára, 1848. a bankjegyek gyártásának felügyelője, 1857. a József műegyetem tanára, 1872-73, a műegyetem rektora s egy izben képviselő is volt. 1877. nyugalomba vonult.

Conlie

(ejtsd: konli), falu Sarthe francia départementban, 22 km.-nyire Manstól, (1891) 1739 lak. Az 1870-71-iki háboruban, a közelében fekvő fensikon megerősített tábort készítettek, hogy ott a nyugati départementok, különösen Bretagne ujoncait kiképezzék; de az egészségtelen vidéken a járványos betegségek ezeket megtizedelték. A németek a tábort 1871 jan. 12-én megszállották.

Con moto

ol. zenei műszó, mely nyugtalan időmértéket ír elő; igen gyakran használják más szóval összeköttetésben, p. Andante C., ami azt jelenti, hogy az illető darab gyorsabban játszandó, mintha csupán csak Andante lenne előirva.

Conn.

Connecticut É.-amerikai állam nevének hivatalos rövidítése.

Connaissance

(francia, ejtsd: konnészánsz), ismeret, ismeretség. - C. des temps, a jelenleg a Bureau des longitudes (l. o.) kiadásában megjelenő csillagászati évkönyv, melyet először az 1679. évre ugyanily cimen Picard adott ki 1678. és melyet a Bureau des longitudes által 1869-ben történt átvételig szakadatlan sorban Lefébure, Lientaud, Godin, Maraldi, Lalande, Jeanrat és Mechain szerkesztettek és adtak ki.

Connaissement

(franc., ejtsd: -mán) a. m. szállítólevél, vevény, átvételi bárca, elismervény.

Connaracee

(növ.), kétszikü növénycsalád a terebinthinák rendjében. Fák vagy cserjék ötöstagu csillagszerü virágokkal, különálló, egy-egy rekeszü 2-5 termővel. 25 faja főkép az indus monszumvidéken és Ausztráliában terem. Ide tartozik a zebrafa meg a Cneorum.


Kezdőlap

˙