Connaught

(ejtsd: konnath), Irország legkisebb tartománya az Atlanti-Oceán, Ulster, Leinster és Munster tartományok közt, 17 600 km3-nyi ter. és (1891) 723 573 lak. K-i része sik; mocsárokban, Ny-i része szép tavakban (Conn, Mask, Corrib) gazdag és halmos. A Boyle, Suck, Moy, Clare, Doggertha öntözik. Földje burgonyán és zabon kivül alig terem valamit; rendkivül szegény és ezért népe is nyomorban szenved; ezért a műveltségnek is alacsony fokán áll. A partok öblökben igen gazdagok; a többek: a Sligoi, a Broad Haven, a Blacksodi, Clewi, a Killery Haven, a Birterbury Bay és a legnagyobb a Galwayi. C. azelőtt az ir heptarkia egyik királya volt. 1590, lett angol birtokká és öt grófságra osztotta föl; ezek: Leitrim, Sligo, Mayo, Roscommon és Galway.

Connaught

Artur herceg, Viktoria angol királynő és Albert szász-koburg-gothai herceg hatodik gyermeke (harmadik fia), szül. Londonban 1850 május 1. Jelenleg táborszernagy, a skót gárda parancsnoka stb. Neje Lujza Margit porosz hercegnő (szül. 1860). Gyermekei: Margit, szül. 1882, Artur (szül. 1883) és Viktória (született 1886). 1886-89-ig a herceg Kelet-Indiában élt mint a bombayi hadosztály parancsnoka.

Connecticut

(ejtsd: konnektitköt), 1. 650 km. hosszu folyó az Egyesült-Államok északi részében Kanada határán, 490 m. magasban ered és Saybrooknál a Long-Islandi öbölbe torkol. A 2,5 m. mély járatu hajók Hartfordig mehetnek föl; sellőinél fogva számos gép hajtására használják. Vízterülete 23 000 km2 vizmennyisége a torkolatnál 3 m. - 2. Egyike azon hat államnak É.-Amerikában, amelyeket New-England néven ismernek; D-en a Long Island Sund, Ny-on New-York, É-on Massachusetts, K-en Rhode Island határolja. Ter.: 12 920 km2, lak. száma (1890) 746 258. Felülete halmos, csak ÉNy-i részében emelkednek a Green Mountains; mindenfelé széles völgyek szelik át. A C., Housatonic és Thames öntözik. Éghajlata mérsékelt, de a partok közelében az időjárás gyakran változik. Főtermékei a dohány a kukorica. Lakói rendkivül leleményesek és az igazi angol-amerikainak tipusai, azért nevezik őket yankees of yankees. Az ipar nagyon virágzó, 1890. az összes ipartermékek értéke 186 millió dollár volt; a kereskedelem New-York közelsége miatt leginkább csak az Egyesült-Államok területére szorítkozik. A szenátus 24, két évre választott, a képviselőház pedig 250, egy évre választott tagból áll. A washingtoni törvényhozó testületbe 4 követet küld; az elnökválasztásnál hat szavazata van. 8 countyra van fölosztva; fővárosa: Hartford. Eredetileg 2 gyarmatból: C. és New-Havenből állott. 1665. e kettő egyesíttetett. C. egyike volt az első 13 államnak. V. ö. Johnston, C., Boston 1887.

Connecticut-Sund

l. Long Island.

Connellsville

város Pennsylvania É.-amerikai államban, Fayette countyban, a Youghioheny mellett, (1890) 5629 lak., vasiparral.

Connemara

Irország egy vidéke Galway grófságban (l. o.).

Connersville

város Indiana észak-amerikai államban, Fayette countyban, a Whitewater jobb partján, (1890) 4548 lak., butor- és kocsigyártással.

Connétable

(franc., ejtsd: konnetabl), latinul Comes stabuli, Comestabulus tulajdonképen a. m. lovászmester, a római és a frank birodalomban a fejedelmi istállók felügyeletével megbizott hivatalnok, aki rendesen a lovasságnak is parancsnoka volt, s mint ilyen nagy hatalomra és tekintélyre tett szert. Később Franciaországban a legelső államméltóságoknak egyike, aki rangban a marsallokat is megelőzte s a hadseregnek főparancsnoka volt. A C. méltósággal összekötött hatalom korlátlansága arra birta XIII. Lajos királyt, hogy Lesdiguieres halála után (1627) megszüntette; I. Napoleon ujra felélesztette, fivérét Lajost nevezvén C.-lá, Berthier wagrami és neuchatelli herceget pedig al-C.-tá. A restauráció alatt a méltóság ujra megszünt.

Connoly

János, angol orvos, szül. Market-Rasenben 1795., megh. Hanwellben 1866 márc. 5. 1839. a hanwelli tébolyda igazgató orvosa lett. Ő a Non-restraint (kényszer nélkül való kezelés) megalapítóinak egyike. Munkái: The treatment of the insane without mechanical restraintes (Lond. 1856); Study of Hamlet (u. o. 1863).

Connubium

(lat.) a. m. házasság; a jog házasodásra, egybekelésre.


Kezdőlap

˙