Consol

(voltaképen consolidated annuities, vagyis konszolidált járadék), oly állami kölcsön-kötvény, mely több különböző kamatozásu kölcsön összevonásából ered. A C. nevet először Angliában használták, amikor 1751-ben az angol államadósság több részét 9.137,821 font sterling összegben összevonták. Azóta az angol államadóssági kötvényeket egyszerüen csak C. néven ismerik. Az angol C. kamatlába az 1888. évi nevezetes Goshen-féle konverzió óta 2 3/4 %-os consol egymagában 510.805,434 font sterling. Anglián kívűl a C. elnevezést még a porosz és a török államadóssági kötvényekre alkalmazzák a tőzsdei forgalomban.

Console

(franc., ejtsd: koňszol), kisebb díszbutor XIV. Lajos korából. Nagyobb tükröt tesznek fölé, rá pedig órakészletet (pendule), esetleg egy pár vázát vagy egyéb csecsebecsét. Főcélja a diszités.

Con solennitá

(ol.) zenei műszó, a. m. ünnepiesen.

Consommé

(franc., ejtsd: koňszomé), tojássárgával sürített erős husleves, mely következőleg készül: félliter husleves 8 tojássárgával elkeverve vajjal kikent edényben forró vizzel környezve a sütőben párolásnak lesz alávetve, míg megkeményedett, amidőn kockára vágva jó erős barna levessel az asztarlra kerül.

Con sordino

(ol.), zenei műszó, a. m. tompán, a húr-fogóval. Consorteria (olasz), neve azon olasz parlamentáris pártnak, melyet Cavour alapított és melynek főcélja Olaszország egységének befejezésére irányult, mely célt azonban nem forradalmi eszközökkel, hanem inkább diplomáciai uton s különösen Franciaország beleegyezésével vélték elérhetőnek.

Consortes litis

(lat.) a. m. pertársak.

Consp.

(lat.), a consperge (hintsd be) rövidítése; orvosok utasítása a gyógyszerek számára a pilulák készítésénél.

Constable

(ang., ejtsd: konsztébl, lat. Comes stabuli), 1. l. Connétable. 2. Angliában a rendőrtisztviselőnek neve. Megkülönböztetendők a high C. és a petty C. Amazokat 1284. I. Eduard létesítette, a III. Eduard alatt keletkezett petty C. amazok vezetése alatt mint városi és községi rendőrök a közbiztonsági szolgálatot látják el (keep the queen's peace) ugy mint a higy vagy chif C. a kerületben, de más szolgálatokra, kézbesítések, letartóztatások eszközlésére is alkalmaztatnak. Azelőt a községi előljárók is kebelökből vétettek. Most a községi előljáróság (vestry) kijelölésére évenkint a békebirák áltl választatnak. Szükség esetbéen minden polgár felhivható, hogy mint special C. (alkalmi C.) szolgálatot tegyen. Aki teheti, helyettest állítt, u. n. Deputy C., de ennek eljárásáért felelős. A C. mellett, amely állással mint tiszteletbeli hivatallal fizetés nem jár, fizetéses rendőrök (watchmen) alkalmaztatnak. Londonban 1829 óta a Peel Róbert által szervezett rendőrség (police) teljesíti a C. teendőit, s ez a City rendőrségének kivételével a belügyminiszternek van alárendelve. Egyebütt a fizetéses rendőrség a városi hatóság vagy a békebirák alatt áll. A C. jelvénye egy 1 méter hosszu, 4 cm. vastag fapálca, felső részén a királyné cimerével, és kis koronával ellátott, 10 cm. hosszu sárgaréz pálca. - High Constable of England. Lord, az angol főállam méltóságoknak egyike, mely azonban a felségsértés miatt elitélt Stafford duke of Buckingham (1521. VII. Henrik alatt) óta csak kiválóan nagy ünnepélyes alkalmakra, p. a koronázás alkalmára töltetik be.

Constabel

1. János, angol festő, szül. East Bergholtban, suffolkban 1776., megh. Londonban 1837-ban. 1825-ben nehány képével a párisi Salonban roppant föltünést keltett és aranyérmet nyert. Uttörő nagysága abban áll, hogy megvolt benne a természetnek az az ismerése és szeretete, hogy egészen hiven látta a tárgyakat a környező levegőben és fényben, ugy hogy nála az atmoszférai hangulat fődologgá válik. A párisi Louvreon kívűl C. festményei nagyrészt angol gyüjteményekben vannak. V. ö. Charles R. Leslie: The Memoirs of John C. (London 1845, 22 rézmetszettel).

2. C. Károly G., szül. 1821., megh. 1878. Az angol kelet-indiai társaság hajóhadában szolgált és a parti térképi fölvételek nagy részét végezte, kivált a persa-öbölben. Megjelent tőle Persian Gulf Pilot.

Constans

(lat.) a. m. állandó. L. Függvény.


Kezdőlap

˙