Contraire

(franc., ejtsd: koňtrer) a. m. ellenkező; au C., megfordítva.

Contr'alto

ol. (ranc. Haute-contre, lat. Altus, Vox alta v. Contra tenor), a női és gyermekhangok fajának mélyebbike, melynek fősulya a mellregiszterben fekszik.

Contraposto

(olasz), különösen a szobrászatban az egy lábon álló alak testrészeinek olyatán elhelyezkedése, mely a testnek egyensúlyát helyreállítja.

Contra pincipia negantem disputari non potest

(lat.) a. m. aki az alapelveket tagada, azzal nem lehet vitatkozni, azaz előbb meg kell győződnünk róla, hogy azon egy alapon állunk az ellenféllel; a vita alapjául szolgáló elvekben megegyezünk s csak azután vitatkozhatunk valamely tárgy fölött.

Contrapunctum

l. Ellenpont.

Contraria

(a lat. Contrariumból) a. m. ellentétek; igy C. contrariis curantur, az ellentét ellentéttel gyógyíttatik, a hasonszenvészek által az allopatiáról állított alapelv.

Contraste

(spany.), l. Kontraszt.

Contrastimulus

(lat.) a. m. elleninger; szándékos fájdalom-okozás valamely testrészen, hogy igy valamely ingernek hatását egy másiknak alkalmazása által gyengítsük; contrastinulantiák (ingertelenítő szerek), a Giovanni Ratori által felállított orvosi gyógyítás-szisztéma szerint azon szerek, melyek a sztenikus betegségek ellen alkalmazandók (kéksav, gyűszüvirág, hánytató borkő stb.). Contrastimulismus, ugyanennek és John Brown angolnak orvosi tana (XVIII. század).

Contre

(franc., ejtsd: koňt), a latin contra szóból, a. m. ellen; összetételekben gyakori: Contreadmirál, ellentengernagy; contrebande, dugáru, csempészkedés stb.

Contre-coup

(franc., ejtsd: kontr-kú) a. mint visszalökődés; gáncs, oly cselekedet, amellyel vkinek tervét meghiúsítjuk. - C. az orvostanban olyan koponyacsont-sérülés, mely nem a külső erős ütés vagy ütődés helyén támadt, hanem ettől távolabb s vele ellenirányban a koponyacsont alsó felszinén. A csont ilyenkor törést szenved v. csak megreped, az agy zúzódást kap és vérkiömlések támadnak a törés vagy repedés helyén a koponya üregében. Sokszor az elszenvedett ütés v. ütődés helyén a koponyacsonton semmi sérülés sincsen.


Kezdőlap

˙