Coppet

(ejtsd: koppé), falu Waadt svájci kantonban, 14 km.-nyire Genftől, a Genfi-tó Ny-i partján, 500 lak., szőllőtermeléssel és órakészítéssel. Kastélyáról hires, amely 1670-72. Bayle francia filozofusnak, a mult század végén Neckernek, és később leányának, Staël asszonynak szolgálta lakóhelyéül; ez utóbbiak itt vannak eltemetve. A kastély most Staël asszony unokájának, Haussonville asszonynak tulajdona.

Coppi

Antal, olasz iró, szül. Andezenoban 1782 ápr. 12., megh. Rómában 1870 febr. 24. Gazdasági és történelmi studiumokkal foglalkozott. Munkái: Sulla servitu e libera propieta dei fondi (1840); Sulle finanze di Roma nei secoli di mezza (1855); Continuazione degli Annali d'Italia del Muratori dal 1750 stb.

Coppino

Mihály, olasz államférfi, szül. Albában (Piemont) 1822 ápr, 1. Szegény csizmadia családból 1861. Torinóban az olasz irodalom tanára lett. 1859. képviselővé választatván, a baloldalon foglalt helyet, 1864. ellene beszélt annak, hogy a fővárost Firenzébe tegyék át, 1867. védelmezte Garibaldit s többször volt közoktatásügyi miniszter, legutoljára Depretis alatt 1884 áprilisától 1888 feb. 17-ig. Kiváló magvas cikkeket irt a Rivista contemporanea-ba (1883-86); 1848. adta ki Parole al popolo italiano c. munkáját.

Coppo

régi ürmérték Olaszországban, nagysága a vidékek és megmérendő tárgyak szerint változott, igy Peimontban mint gabnamérték 2,876 lit. Luccaban mint olajmérték 96,326 lit. volt.

Coprinus

Pers. (növ.), l. Ganéjgomba.

Coprophaga

(állat), a födelesszárnyu rovarok rendjének az öttaguak (Pentamera) csoportjába tartozó bogarak. L. Ganéjbogarak.

Copula

(lat.), a. m. kötő, kötelék. C. az indogermán nyelvekben fontos mondatrész, amennyiben a C. köti össze mondattá az alanyt az állítmánnyal, ha ez utóbbi nem ige. - A magánjogban C.-elmélet az az elmélet, amelynek értelmében a házasságot, a házasságra irányzott akarattal eszközölt testi egyesülés - copula - köti meg.

Copulatio

v. conjugatio (növ.), a. m. a sejtek párosodása; l. Sejtszaporodás.

Copway

(ejtsd: kopvé) György, keresztény vallásra térített indián az ocsibvé törzsből, szül. 1820. Az indián erdei életre vonatkozó angol művei: Recollections of a forest life (New-York; 1874); Tradicional history and characteristic sketches of the Ojibway-Nation (u. o. 1850, saját törzsének jellemzése és hagyományai). Irt költeményt és egy európai úti rajzot is.

Copyholders

(ang., ejtsd: koppiholdersz) néven nevezték Angliában a régi jobbágyi parasztbirtokok tulajdonosait, kik semmiféle közszolgáltatással nem voltak megróva, hanem csupán csak az urbér-terhet viselték. Szavazati joguk nem volt s földjeiket sem birták korlátlan tulajdonul, mert azok a földesuri birtokoknak járulékai voltak s ezzel együtt adattak el, minek folytán tarmsézetesen a C. is urat cseréltek ilyenkor. 1853. megállapították az urbér-teher örök-váltságát, amelynek letörlesztésével a copyhold, jobbágybirtok átalakult freehold, szabad birtokká.


Kezdőlap

˙