Corgnale

(ejtsd: kornyále), szlávul Lokva Kornial, falu Sesana görz-gradiskai ker. kapitányságba. A Karszton, (1890) 1151 lak. Közelében van a C.-i barlang gyönyörü stalaktitákkal. K-re pedig van a st. kanziani (l. o.) cseppkőbarlang.

Corholás

(Scherren). C.-nak nevezi a cserzővarga azt a műveletet, amellyel a meszesből v. izzasztóból kikerülő bőrökről az ezeken még meglev izomrostokat és zsirszöveteket levágja. A cserzővarga ezt a műveletet a corholó vassal vagy corholó kaszával (Schereisen), egy egyenes, éles pengéjü, kétnyelü késsel a corholó bakon végzi. L. Cserzővargaság.

Cori

város Róma olasz tartományban, a Hercules-templom romjaival koszoruzott domb alján, (1881) 6300 lak., jelentékeny dohánytermeléssel. C. a rómaiak Cora-ja, még maig is megőrizte régi kőfalait, amelyek részben kiklopszi építmények.

Coria

1. Járási székhely, Caceres spanyol tartományban, az Alagon partján, püspöki székhely. (1887) 3119 lak., kitünő citromtermesztéssel, régi körfalakkal, amelyek állítólag a rómaiak idejéből valók. - 2. C. (del Bio), község Sevilla spanyol tartományban, a Guadalquivir jobb partján, (1887) 4984 lak., jelentékeny cserépedénykészítéssel.

Coriacea

Latr. (állat), l. Kulláncs legyek.

Coriandrum

Tourn. (növ.), cigánypetrezselyem, sobribori a régi magyar botanikákban; ernyős fű 2 fajjal Keleten, de most már sok helyre bevándorolt. Erős szagáról már távolabbról észrevehető. Szárnyas sallangos levelü, sugárzó virágu gyümölcse gömbölyü nem egészen bordázott. A C. sativum L. Európa D-i részéről ered, gyakran kertben termesztik, de el is vadul. Gyümölcse frissében poloska szagot terjeszt, szárítva v. éretten job illatu és fűszeres izü (semina Coriandrei( s mint a köménymag Európában is használatos. A cukrászok ánizszemcséi v. á.-golyócskái tulajdonképen jól megcukrozott C.-gyümölcs. Orvosi célra a C. gyümölcse (fructus coriandri) használatos, melyben mintegy fél % illatos olaj (C10H18O9 és 13% zsiros olaj van. Hatása a köménymagéhoz hasonló, de ritkában veszik igénybe; forrázatát régebben a külső hangvezetékbe föcskendve mint fájdalom csökkentő szert használták, szintugy váltóláz ellen és étvágyjavító gyanánt is. Ma rendesen mint szélhajtót rendelik, szélhajtó víz (aqua carminativa) vagy illatos szesz (spiritus aromaticus) alakjában.

Coriareia

L. (növ.),a. m. csermirtusz; l. o.

Corigliano

(ejtsd: Korillyáno), Calabro, város Cosenza olasz tartományban, 5 km.-nyire a Taentoi-öböltől, pompás olajfaligetek közt (1881) 13272 lak., kitünő mannaterméssel.

Corindon

a. m. korund; francia név.

Corinth

Alcorn country székhelye Missziszippi É.-amerikai államban, (1890) 2111 lak.,vasúti csomópont. Az É.-amerrikai rabszolgaháboruban fontos strategiai pont és megerősített hely volt, amelyet a szövetségesek csapatai 1862 május havában ostrommal vettek be.


Kezdőlap

˙