Coronella

(állat), sima sikló, nálunk is közönséges, nem mérges kígyó. l. Kigyók.

Coronelli

Márk Vince, olasz történet- és földrajz-iró, született Velencében 1650-ben, meghalt ugyanott 1718-ban. Papi pályára lépett és 52 éves korában a minoriták generálisa lett; ekkor XIV. Lajos udvarába hivta a tudós főpapot, kit nagy ég- és földgömbök készítésével bizott meg, melyeket jelenleg Párisban a nemzeti könyvtárban őriznek. Utóbb a földrajz tanára lett szülővárosában. Ő alapította az ottani Argonauta akadémiát s valami négyszáz térképet hagyott hátra (magyarázó jegyzetekkel). Egyéb művei közül megemlítendők: Storia veneta dall' anno 421 al 1504 (3 köt.); Roma antica e moderna (1716) és a Bibilotheca universalis sacro-profana cimü 28 kötetes enciklopédiai munka, melyből azonban csak 7 kötet jelent meg nyomtatásban.

Coroner

(angol), a legrégibb angol közhivatalnokok egyike, így nevezve azért, mert leginkább oly ügyekkel foglalkozik, melyek közvetlenül a koronát érdeklik. Minden grófságban (county) van 5-6 C. s a királynénak de coronatore eligendo cimü writ-je (rendelet) alapján a county földbirtokosai közül élethossziglanra választanak. Megbizatásuk a county egyes kerületére (distric) is szorítható. A választásról, jutalmazásáról s képtelenség vagy rossz magaviselet miatt való elmozdításáról külön torvény intézkedik. (23., 24. Vict. C. 116). A korona s némely főurak bizonyos kerületerkre nézve C. kinevezési joggal birnak. A C. hivatali teendői részint biróságiak (judicial), részint közigazgatásiak (ministerial), biróságiak leginkább erőszakos vagy rögtönös halálesetekben megindítandó nyomozás, 12 esküdtnek közreműködésével. Ezenkivül a C. hatásköréhez tartozik hajótörés és kincstalálás esetében teljesítendő nyomozás. Közigazgatási hatáskörében a sheriff helyetteseként jár el, ha a sheriff az ügyben személyesen vagy a felek valamelyikével való rokonsági viszonyánál fogva érdkelve van. A C. neve először Athelstan király idejében 925. fordul elő.

Coronilla

L. (növ.), l. Koronafürt.

Coronini

község, l. Koronini.

Coronini-Cronber

osztrák grófi család, mely 1548. Kapta a lovagi, 1687. A grófi méltóságot. Jelenleg 3 ágban virágzik: a cronbergi, tomeini és st.-peteri ágban. A st.-peteri ág szeniorja:

1. C. Ferenc gróf, osztrák politikus, C. Keresztély János gr. Táborszernagy (megh. 1880.) fia, szül. 1833 nov. 18. Ő és Taaffe együtt nevelkedtek Ferenc József királlyal. C. eleinte bölcsészetet és jogot hallgatott, azonban 1850. Egy dragonyos ezredbe lépett. Kitünt a königgrätzi csatában és mint őrnagy vonult 1867. Nyugalomba. Görzben telepedett le, s 1870. Tartományi főnök és a tartománygyülés, 1871-ben pedig a birodalmi gyülés tagja lett. Eleinte a balpárthoz tartozott, azután a haladó párhoz csatlakozott, mely elnökké választotta. 1878. Kivált a pártból s mint a delegációnak elnöke buzgón támogatta Andrássy Gyulának keleti politikáját, névszerint Bosznia okkupációját. 1879 okt. 14. A képviselőház elnökévé választották, állásáról azonban már 1881. Lemondott és a Reichsrathban egy a kormányt támogató középpártot, a Coronini-klubot szervezte. Az elkeseredett párttusák közepete, melyek az osztrák parlament életét dulják, mostanig nem vívott ki sikert.

2. C. János gr., osztrák tábornagy, Magyarország hadi parancsoka, született Görzben 1794 nov. 16., megh. u. o. 1880 jul. 26. Mint hidásztiszt 1814-ben a francia háboruban Olaszországban szolgált és 1824-ben a modenai seregbe lépett át. Onnét visszatérve 1836-ban Ferenc József főhercegnek, mostani uralkodónknak lett második nevelője. Az 1848. olasz háboruban ismét aktiv részt vett, midőn a Tirolba átvezető szorosok őrizete volt reá bizva. A béke után hadi s polgári kormányzója lett az újonnan alakított, hazánk földéből kiszakított szerb vajdaságnak és a bánságnak. A nagy keleti háboru idején fontos szerepre volt hivatva: ő volt a török határon felállított figyelő hadtestnek parancsnoka, és annak élén megszállotta a dunai fejedelemségeket, melyekből azonban a párisi báke után, 1856-ban ki kellett vonulnia. Mint táborszernagy 1859-66. Horvát bán volt, s onnét 1860 végén Pestr jött hadi parancsnoknak. Az ő idejébe esik az 1861. Országgyülés, melynek feloszlatásával ő volt megbizva; a nagy katonai adóvégrehajtás s a prvizórium. 1865. Felmentetett s azóta nyugalomba lépve élt birtokán.

Corot

(ejtsd: koró) János Baptiste Kamill, franc. tájképfestő, szül. Párisban 1796 jul. 20., megh. u. o. 1875 febr. 23. 1827. Olaszországban állította ki Részlet Marni mellől c. képét, melyben nagy művészi tehetségéről tett bizonyságot. Művei: Olaszországi tájkép (a douaii muzeumban), Firenze környéke (a metzi muzeumban), Nimfák tánca (Luxemburg), Napfelkelte Tirolban (a maillei muzeumban).

Corozál

város Bolivar kolumbiai departamentoban, 150 km.-nyire Casrtegenatól, 6000 lak., nagy marhatenyésztéssel. Itt készítik Kolumbiában a legjobb gyapotkelméket.

Corpora amylancea

v. C. amyloidea, főleg a gerincagy, agygyomrocsok falai, tüdő-, máskor rákos daganatok stb., bizonyos megbetegedéseknél fénylő, néha rétegezett szemcséket tartalmaznak. Melyek a szervezet fehérjéjének kóros elfajulása utján származnak. Nevüket onnan kapták, hogy bizonyos kezelés mellett jóddal megkékülnek, tehát emlékeztetnek a keményítőre. Leggyakrabban öreg egyéneknél találhatók s nincs különös fontosságuk.

Corporale

(latin), négyszögü, összehajtható vászonterítő, melyen a szt. mise alatt, és szigoru egyházi törvény szerint különösen az átváltozás után az oltári szntség nyugszik, vagy az azt tartalmazó edényen áll. Jelképezi azon gyolcs-ruhákat, melyekbe az Üdvözítő a keresztről levételkor takarva volt. Gyakorlati jelentősége az, hogy az oltári szentségről leváló részecskék szét ne szóródjanak.


Kezdőlap

˙