Correr

Museo, a velencei Correr Tódor alapította festmény- és műipari régiséggyüjtemény, melyet alapítója Velencének hagyományozott, s mely most Fondaco edei Turchiban a Canale Grande mellett van Velencében.

Correttori

(ol., ejtsd: korrettóri) a. m. helyreigazítók, a velencei köztársaság öt vizsgáló-birája, kik a doge halála után annak a megvizsgálásával voltak megbizva, hogy megfelelt-e az elhalt doge működése a törvényeknek vagy nem. Ha mulasztást vagy visszaélést tapasztaltak, pénzbirsággal sujtották a doge örököseit. Megvizsgálták továbbá, vajjon a törvényeket nem kell-e módosítani, s vajjon nem csusztak-e be különféle visszaélések, és több efélét.

Correus

(lat.) a. m. bűnrészes; C. debendi, adótárs; C. credendi, hitelezőtárs.

Corréze

1.85 km. hosszu mellékfolyója a Vézérenek C. départementban. A Roc de la foret de Cubesse (948 m.) lábánál ered, mély, festői völgyben folyik, fölveszi a Bimbelle-t, Maumont és Rouanne-t. 2. Bas-Limousinból alakított département Franciaországban, Creuse, Haute-Vienne, Dordogne, Lot, Cantal és Puy-de-Dome départementok közt, 5866 km2 területtel, (1890) 328,119 lak. Nyugati nagyobb része, a Haut-Pays v. Montagne növényzetben szegény, legfölebb legeltetésre alkalmas, hideg, szeles fensik; a Millevache-fensikon ülnek a legmagasabb hegycsucsok, az Andouze (954 m.), a Besson (984 m.) és a Meymac (978 m.). Tőle Dny. Felé emelkednek a Monédiéres-hegyek, amelyekben a legelők kövérebbek és számosabbak. A département keleti kisebb része a Bas-Pays magaslatok által megszakított sikság, igen termékeny és kellemes klimáju. Vizei: a Vienne, amelynek csak forrásai vannak rajta, a Dordogne, amely itt veszi föl jobbról a Chavanont, Diéget, Luzeget és a Loyre és Correzezel bővült Vézéret. Az egész départementban, leginkább buzát, rozsot, kölest és csekélyebb mennyiségben zabot, a meleg vidékeken pedig szőllőt is termesztenek. Gyümölcsfái közt legszámosabb a diófa. Jelentékenyebb a földmivelénél az állattenyésztés, amit a Haut-pays terjedelmes legelői mozdítanak elő. Ökröket leginkább Párisba, disznókat a közeli kikötőkbe szállítanak. (Az állat-állomány 1887-ben 643,150 juh, 172,211 szarvasmarha, 81,366 sertés, 6611 ló). Nespoulsnál, Estivalnál vasércbányákat, Argontatban, Lapleauban rezet, azonkivül csekély mennyiségben antimon-, réz- és ólomérceket is bányásznak. Az ipar nem virágzó; Tulleben fegyvereket. Beynatban szalmatrágyakat, Bortban kalapokat, azonkivül olajat, csekély mennyiségben cserépedényeket, kályhákat stb. készítenek. A département 3 arrondissementra van fölosztva; ezek: Tulle, Brives-la Gaillarde és Ussel. Fővárosa: Tulle.

Corrib Lough

nagyon szabálytalan alaku tó Connaught ir tartomány Mays és Galway grófságaiban. Közepén ugy összeszorul, hogy csaknem két tóvá oszlik. Felső részében számtalan a sziget; ezt magaslatok, köztük a legnagyobb a Benham (683 m.), környékezik, míg az alsónak környéke lapos. Hossza: 44 km., szélessége 1 1/2 - 10 km.

Corrientes

(ejtsd: korrientes), 1. tartomány Argentina dél-amerikai köztársaságban, Chaco, Paraguay, Brazilia, Urugay és Entre-Rios közt 81,148 km2 területtel és (1889) 200,000 lak. Sik, csak DK-i részében halmos, keskeny vidék, amelyet a Parana és Uruguay számos mellékvize önzöt és amelyet északi részében sok laguna (a többi közt a Laguna de Ibera) takar. Földje termékeny, de kevésbé művelik. Az állattenyésztés virágzó; 1889. Az állat - állomány volt: 1,8 millió szarvasmarha, 611,000 juh, 268,000 ló. A külkereskedelembe csak fa és állati termékek jutnak. - 2. Az ugyanily nevü tartomány fővárosa Argentinában, a Parana balpartján, 25 km.-nyire a Cerrito sziget alatt, (1889) 14,000 lak. (kik csaknem valamennyien a Guarani indus nyelvet beszélik), husbesózókkal és ácsiparral. C. jól épült város, amelynek házai körül sok a narancs-, füge- és datolyafa. A Parana melletti rakodó part igen kellemes sétahely. Fekvésénél fogva Argentina 3-ik kereskedő városa. A paraguayi háboruban mint élelmezési pont és fegyverrektár jelentékeny szerepet játszott.

Corrigenda

(lat.), nyomdászati mesterszó, a. m. kijavítandó. L. Corr. corr. impr. és Korrektura.

Corriger la fortune

(franc., ejtsd: korizsé la fortün) a. m. «a szerencsét megjavítani», átvitt értelemben hamisan játszani.

Corroborantia

(lat.) a. m. erősítőszerek.

Corrodentia

(Corrosiva, lat.) a. m. maró-, étetőszer. Corrosio, marás, étetés.


Kezdőlap

˙