Coscile

(a régieknél Sybaris), a Cosenza olasz tartománynak egyik folyója, a Monte Pollinon ered és a Cratiba ömlik.

Cosec

Am. M. cosecans. L. Trigonometriai számok.

Coseguina

(ejtsd: kozegina), 1158 m. tűzhányó Nicaragua közép-amerikai köztársaságban, a Fonseca öböltől alkotott félszigeten. Ismeretes 1835-ki nagy kitöréséről, midőn hamuja 2000 km.-nyire szóródott el atengeren.

Cosel

járási székhely Oppeln porosz kerületben az Odera és Klodnitz összefolyásánál, (1890) 5761 lak., fürész- és gőzmalommal és cellulóz gyártással.

Cosel

1. Anna Konstancia grófnő, szül. Brockdorf; szül. Deppenauban 1680 okt. 17., meghalt Stolpen várban 1765 márc. 31. 1703. Hoymb miniszterhez ment férjhez, aki - hogy az udvar csábításaitól őt megóvja - birtokain rejtette le. De midőn egyszer ittas állapotban neje bájairól beszélt, a király rávette, hogy hozza feleségét Drezdába. C. nemsokára elvált férjétől s Erős Ágoston szeretője lett, aki őt grófi rangra emelte. De később a király kiűzette Drezdából (1716), azután Stolpen várba vitette, ahol Ágostan halála után is önként ott maradt egész haláláig. Kora egyik legszebb és legkellemesebb asszonya volt. Egy fia és két leánya maradt.

2. C. Sarolta (álnéven Adelheid v. Auer), német irónő, szül. Berlinben 1818 jan. 6. Jelengel Odera melletti Schwedben lakik. Munkái: Novellen (Göttinga 1858); Neue Novellen (u. ott 1860); regények: Modern (Berl. 1868); Fusstapfen im Sande (Berl. 1848) stb.

Cosenz

Henrik, olasz tábornok, szül. Gaétában 1812 körül. Mint tiszt lépett a nápolyi hadseregbe s ezzel 1848. Felső-Olaszországba vonult; visszatérte után Velencében maradt, melynek makacs védelmében az osztrákok ellen tevékeny részt vett. Velence kapitulációja után 1849. Szegényes viszonyok között Torino-ban élt. 1859. Mint őrnagy Garibaldi alpesi vadászzászlóaljába lépett parancsnoka Garibaldit követte Sziciliába, hol a milazzoi csatában kitünt és Garibaldi diktaturája idején hadügyminiszter volt. 1861. Mint alezredes az olasz hadseregbe lépett, azután az I. hadtest parancsnoka lett Torinóban, s nemsokára (1861) az ujjászervezett táborkar főnökévé neveztetett ki. Több éven át a képviselőház jobbpárti tagja volt, 1872 óta pedig szenátor. C.-t Itália hadseregének egyik legképzettebb tisztjének tartják.

Cosenza

1. Tartomány, 1871-ig Calabria citeriore, Potenza, Catanzaro, a Terenti-öböl és Tirreni tenger közt, 7358 km2 területtel, (1881) 451,185 lak., Ny-i határán a Appennin déli ágai (legmagasabb csucs a 2271 m. magas Dolcedorme), kerleti részében a Sila huzódik el; közepén a Crati egészségtelen völgye terül el. A Cratin kívűl a Coscile, a Savuto Neto és Trionto öntözik. Földje egyes részeiben termékeny; rist, gabonát, olajat, bort és déli gyümölcsöt terem. Az állat-, különösen a juhtenyésztyés virágzó. A Sila bányái cint, ólmot és alabástromot szolgáltatnak. - 2. Az ugyanily nevü olasz tartomány fővárosa, a Busento és Crati összefolyásánál, a két folyó mindkét partján, érseki szélkhely (1881) 12,590, mint község 16,253 lak., fayence- és késgyártással, selyem-, bor-, déli gyümölcs-, maana- és lenkereskedéssl. A dombon épült, fő utcáját kivéve, szük és kanyargós utcákból álló városban van szép székesegyháéz, lelencház, pompás igazságügyi palota, két akadémia, szinház, a szabadságharc allegorikus szobra, a Bandiera testvéreknek és az 1844-ki kalabriai fölkelésben résztvevő harcosoknak emléke. A dombon, amelynek lejtőin a város épült, egy erősség romjai láthatók. C. Benardino Telesio szülővárosa, aki a XVI. században Ciosentina néve itt egy akadémiát alapított, amely akkoriban Európa egyik leghiresebb akadémiája volt. C. egykor Bruttiumnak volt fővárosa; a rómaiaktól Hannibal foglalta el. A rómaiak ezért kemény boszut állottak e városon. Alarika gót király 410. A falai alatt halt meg. Későbben a szaracenok hatalmába került, akiktől a normannok foglalták el. 1131. Calabria citeriore fővárosává tették.

Cos Gajon

Ferdinánd, spanyol jogtudós és államférfiu, 1855. Ügyvéd lett Madridban, 1857-ben pedig belügyminiszteriumi hivatalnok, szinházi cenzor, az államnyomda vezetője és a hivatalos Gazeta de Madrid-nak szerrkesztője lett. 1862. A királyi család titkárávaá, 1875. A pénzverde felügyelőjévé és az adóhivatal igazgatójává, azután a pényügyminisztérium másodállamtitkárává, végre 1880 márc. pénzügyminiszterré nevezték ki, mely állásában 1881 febr. megmaradt. Ezenkivül többször a Cortes alelnöke volt. Azon felolvasások, melyeket 1848-50-ig a madridi Ateneoban tartott «Historia de la administracion publica de Espaňa desde la doincaion romana hasta nuestros dias» c. alatt nyomtatásban is megjelentek. Később több rendbeli monografiát és számtalan cikket irt folyóiratokban, különösen a Revista de Espaňa-ban. 1879 jun. 15. A madridi akadémia tagjának választotta.

Cosi fan tutte

(ol.) a. m. igy cselekszenek mind. Mozart egyik operájának címe, melynek sözvegét Daponte Lőrinc irta.

Cosimo

Péter di olasz festő (1462-1521). Rosselli Cosimo tanítványa volt, később azonban főleg Lippi Filippino hatása alatt állott. Legkiválóbb vallásos tárgyu festénye a Mária fogantatása a firenzei Uffizi-gyüjteményben, különösen azonban világi, fantasztikus tárgyakhoz vonzódott. Ilyen a borzalmas menet a halál kocsijával és számos, az ókori mitoszból és zköltészetből merített festménye, melyek azonban inkább költői fölfogását, mint a klasszikus emlékek hatását mutatják. (3 Perseus-képe az Uffizi-gyüjteményben, Prokris halála a londoni nemzeti képtárban, Mars és Venus a berlini muzeumban.) A tájképfestéshez is volt tehetsége.


Kezdőlap

˙