Cote-Rotie

(ejtsd: kót róti), domblánc Rhône francia dép. Lyoni arrondiss.-jában; kitünő vörös borokat terem.

Cotes

Roger, angol matematikus, szül. Burbachban 1682., megh. Cambridgeben mint a csillagászat tanára 1716 jun. 5. Életében csak két értekezése jelent meg, de több becses kéziratot hagyott hátra, melyeket Smith Róbert nevü barátja ily cimmel adott ki: Harmonia mensurarum sive Analysis et Synthesis per rationum et angulorum mensuras promota: accedunt alia opuscula mathematica, Cambridge 1722. Newton Principiac c. művének második kiadását (1713) szintén C. rendezte sajtó alá.

Cotes-du-Nord

(ejtsd: kót dü nór), a régi Bretagneból alkotott 5 département egyike Franciaországban, Mobihan, Finistére, Ille-et-Vilaine és a La Manche közt, 6886 km2 területtel, (1891) 618,652 lak. A La Manche felőli partjai rendkivül szakadozottak. A fontosabb kikötők: Port de Rieux, a Guildói-, a Frenay-i, a Saint-Brieuci, a Paimpoli stb. Az egész département őskőzetekből álló alacsony fensik, amelyet számos patak szük völgye tesz egyenlőtlen felületüvé és amelyen a Méné, a Montagne d'Arrée és Montagne Noire nevü dombsorok huzódnak végig. A legmagasabb domb a Méné-ban a Bélair (340 m.). A rövid folyóknak nagyobbára széles a torkolatuk; ilyenek a La Mancheb torkoló Rance, amelynek környékét, szépsége miatt a bretonok dicsérik;a Gouessan, a Gouët, a Trieux, a Leff és a Léguar. Az Atlanti-oceánba ömlenek az Aune és a Blavet. C. klimája nedves és változó, de egészséges; lakói főképen földmiveléssel és állattenyésztéssel foglalkoznak. A partok mellett nagyban termesztik a buzát, kendert és lent és tenyésztik az erős lovakat; a középső vidéken termesztenek buzáit és még inkább rozsot, a déli vidékeken pedig a nagy terjedelmü legelőkön szarvasmarhákat tenyésztenek és zabot termesztenek (az 1890-iki termés: 1,7 millió hl. Búza, 525,000 hl. rozs, az állat-állomány: 337,000 szarvasmarha, 150,000 sertés, 96,000 ló). Az ipar emelésére ujabban sok történt. A kereskedelem, különösen a tengeri kereskedelem igen jelentékeny, főképen Angliával. A département 5 arrondissementra oszlik; ezek: Saint-Brieuc, Dinan, Guingamp: Lannion és Loudéac. V. ö. Joanne: Geogr. Des C. 1878.

Cote St. André

La (ejtsd: la kót szeň aňdré), város Isére francia départementban, (1891) 4015 lak., bőr- és likőrgyártással, szalmakalap- készítéssel. Berlioz szülővárosa. Egykori kastélyában tartotta esküvőjét XI. Lajos savoyai Saroltával.

Cotes

tétele. Osszák az A0, A1, A2, ..., A2m- pontok az a sugaru kör kerületét 2 m egyenlő részre, továbbá vegyünk fel a körnek A0Am átmérőjén egy tetszőleges 0 pontot s jelöljük ennek a kör középpontjától való távolságát x-szel; akkor C. szerint:

OA1 . OA3 ... OA2m-1 = xm+am

OA0 . OA2 ... OA2m-2 = xm-am

Megjegyzendő, hogy x pozitiv- vagy negativnak veendő a szerint, mint O és A0 a kör középpontjától ugyanazon, illetve ellentett oldalon vannak.

Cothurnus

l. Koturnus.

Cotillon

l. Füzértánc.

Cotin

(ejtsd: koteň) Károly, francia költő, szül. Párisban 1604., megh. 1682., kir. tanácsos és XIV. Lajos alatt hitszónok, 1655 óta a francia akadémia tagja. Moliére őt Tudós nők c. darabjában Trissotinn szerepében gunyolta. Kora irodalmi társtermei szépelgőinek egyike volt. Munkája: Recueil des énigmes de ce temps (Páris 1646) és egyéb erkölcsbölcsészeti eszmefuttatáson kívűl számos galáns költeményt irt (Oeuvres galantes, 2 köt., 1663 stb.) és egy ezeknél nagyobb becsünek tartott gyüjtemény: Poésies chrétiennes cimmel (1657. először), melyek korában neki bizonyos hirt szereztek, melyet azonban Boileau gunyolódása (Szat. 3, 8, 9) következtében elvesztett.

Cotinus

Tourn. (Rhus L. növ.), l. Szömörce.

Coton

(franc., ejtsd: kotoň) a. m. gyapot, kárton; cotonnerie gyapotültetvény.


Kezdőlap

˙