Cotte

(ejtsd: kott) Róbert, francia építész, szül. Párisban 1656., megh. Passyban 1735 ju. 14. Főművei: a párisi Notre Dame karzatának dekorációa, a st.-rochei Charité-templom portáléja stb. Tanára volt a művészeti akadémiának s Mansart halála után a király építőmestere.

Cotte de Mailles

l. Ingvért.

Cotte-hardie

(franc., ejtsd: kott ardí), v. csak Cotte, középkori ujabb köntös, melyet minden rangu asszony és férfi hordott. A XII. században a C. férfiaknál hosszu, a térdeken alul nyuló, elől kissé felhasított s csaknem mindig övezetes volt. A XIII. században sokszor csuklyával látták el, a XIV. és XV. században szük, a mellen erős bélésü, elöl begombolt ruhává vált, mely a comb felén tul ritkán ért. Az asszonyoknál a C. a X. és XI. században vászon alsó ruha, felső ing-féle volt, de második ruhaképen a köpönyeg alatt övezve is viselték. A XVIII. században a C. valóságos ruhává lesz (1. Ábra), a kézcsuklónál szoros ujjakkal, uszállyal, s vagy övezetes vagy övezetlen volt, mignem a XIV. és XV. században ismét alsó ruhának vették.

[ÁBRA] Cotte-hardie.

Cottereau

János, lásd Chouans.

Cotti-Alpok

l. Nyugati-Alpok.

Cottin

(ejtsd: koteň) Mária Zsófia szül Risteau, francia irónő, született Tonneinsban 1773., megh. Párisban 1807 aug. 25. Poétikus és érdekfeszítő regényei közül felemlítendők: Malvina (1830); Amélie Mansfield (1802); Elisabeth ou les exilés de Sibérie (1806). Magyarra fordította György Aladárné: A szibériai számüzöttek cimen (Budapest 1879), Irt egy nagyobb költeményt is: La prise de Jéricho c. alatt.

Cottius

különböző ligur néptörzsek királya volt, melyek a róla elnevezett Alpeseket lakták. Augustus, miután e népeket bekebelezte a római birodalomba, C.-t meghagyta továbbra is élükön mint prefektust. C. építette Kr. e. 9. A susai diadalkaput Augustus tiszteletére. Fiának halála után, kinek Claudius császár még a királyi címet is megadta, az ország római provincia sorsára jutott.

Cottoncooet

(ejtsd: kottnkuet), county Minnesota É.-amerikai államban, 2073 km2 ter. 530 lakossal.

Cottu

(ejtsd: kottü) Henrik, francia gróf, ki grófi cimét a pápától kapta. Neve a Panama-társulat vezérigazgatósága ellen indított pörben lett ismeretessé. 1892 dec. 20. csalárd üzelmekben való részvét miatt elfogták és 1893 febr. 5., dacára, hogy neje nagy ügyességgel tanuskodott C. érdekében 2 évi fogságra és 3000 frank megfizetésére itélték. A semmítőszék azonban felmentette.

Cottunni

(Cotunni, Cotugno v. Cotugni) Domokos, olasz orvos és anatomus, szül. Ruvoban 1736 jan. 29., megh. Nápolyban 1822 okt. 6. Nápolyban orvostudományt hallgatott, és később ugyanitt előadásokat tartott a sebészet köréből. Hirét megállapította De aquaeductibus auris humanae internae (Nápoly 1760) c. művével, amelybe nevezetesen a nevéről elnevezett Aquaaeductus Cottunnii (a halántékcsontban lévő C.-féle vizvezetők) vannak leirva. Irt még: De ischiade nervosa commentarius (Nápoly 1765) és De sedibus variolarum syntagma (u. o. 1769). Arra is figyelmeztette a tudós világot, hogy vesebetegek hugyában fehérnye-anyag található. 1766. A nápolyi egyetemen, melynek 1812. Rektor alett, az anatomia tanárává lőn.


Kezdőlap

˙