Count

(ang., ejtsd: kaunt). Idegen grófok cime Angliában. Az angol gróf neve earl, de nejét szintén countessnek cimezik, mint az idegen grófokét.

Country

(ang., ejtsd: köntri) a. m. vidék, haza; továbbá a várossal ellentétben: a vidék, a provincia.

County

(ang., ejtsd: kaunti, fra. Comté, lat. Comitatus). Angliában s É.-Amerikában egyesült államaiban a mi megyénknek megfelelő politikai felosztás. A felosztás Angliának a normannok által történet meghódítása idejéből származik. A C. egyértelmü az angolszász bevándorlás óta divatozó «shire» szóval. Alfred király először osztotta fel Angliát satrapiákra (most shires); a satrapiákat centuriákra (most hundred), s ezeket ismét decennákra (most tithings). Jelenleg van Angliában 40 C. v. shires; Walesben 12, Skóthonban 30. A felosztásnál eredetileg igazságügyi szempontok voltak irányadók, mert a C. egyik főhivatalnoka: a shriff, a C. birája is volt. Most a sheriff inkább közigazgatási tisztviselő. A C. élén a kornoa által kinevezett Lord-lieutenant áll. A kinevezés élethossziglani vagy «quamdiu se bene gesserit». A L.-nak, ki mindig a C. főnemességéből vétetik, hatásköre az állandó miliciára és katonai dolgokra terjed i. Távollétében helyettese a felterjesztésére kinevezett «deputy-lieutenant». A Lord- és a deputy-lieutenant-ok alatt állanak a békebirák. Minden C.-ben van továbbá a földbirtokosok által választott «Coroner», kihez váratlanul bekövetkezett halálesetekben a halál okának kiderítését célzó vizsgálat keresztülvezetése tartozik.

County Councils

(ejtsd: kaunti kaunszilsz), Angliában az 1888-iki Local Government Adct által létrehozott adminisztráció organumai.

County Court

(ejtsd: kaunti kúrt), 1846. Év óta Angliában felállított alsóbbfoku bíróságok. A felebbezés a Queens Bench, Common Pleas, Exchequer vagy Admiralty-hoz stb. megy.

County-Hall

(ejtsd: kaunti hal) v. County-House is, a C. hatóságoknak székhelye Angliában s az észak-amerikai Egyesült-Államokban.

Coup

(franc., ejtsd: ku) a. m. ütés, dobás, lövés; továbbá csiny; innen C. d'éclat, főcsiny; C. d'état, államcsiny; C. de main, hadi csiny, egy erős, helynek gyors, merész megtámadása. C. de milieu annak az italnak neve, melyet két tál étel, többnyire az assiette és pecsenye közt adnak fel az asztalra; e célra puncs v. cognac szolgál.

Coup d'oeil

(franc., ejtsd: ku d'öj) a. m. gyors áttekintéssel a helyzetnek helyes megbirálása.

Coup de théâtre

(franc., ejtsd: ku dö teátr) a. m. szinpadi csiny, váratlan fogás, mely a cselekvénynek rögtön fordulatot ad anélkül, hogy helyesen indokolva volna, de annyira meglepi a nézőt, hogy a hatalmas benyomás alatt nem gondol az indokolatlanságra. Ugyanez áll a szinpadi előadó művészetre is, mely heves indulatokat vagy szembetünő fordulatokat rögtönöz hatásvadászatból.

Coupé

(franc., ejtsd: kupé) a. m. metszés; a kocsi rekesze. Couperin (ejtsd: kupren), francia zenészcsalád, három testvár nyomán ágazik el: Lajos, született 1630., megh. mint orgonás és XIII. Lajos hegedüse 1665. Maradtak kéziratu művei. Károly, szül. 1638., megh. szintén mint st.-gervais-i orgonás 1669. Fia, a család dísze: a «nagy»-nak nevezett Ferenc, szül. Párisban 1668 nov. 10., megh. u. o. 1733. 1701 óta kamara-zongorajátszó és az udv. Kápolna orgonása volt. A zongorajátékban is ujító volt: a hüvelykujjnak uj szerepet adott s ehhez magyarázatot is csatolt műveiben. Kéziratban maradt számos motettje: Jeremiás siralmai, világi kántáte, egy versenymű hegedüre, számos fuga orgonára stb.; megjelent volt: zongoraiskola (L'art de toucher le clavecin, 1717); 4 kötet suite (zong.); versenyművek zong., Les gouts réunis c. a., ezek közt egynek címe: Apothéose de Corelli; külön: Apothéose de l'incomparable L[ully]; hegedü-hármasok és Pieces de Viole. Ezeket Bach Seb. Is nagyrabecsülte, a courante-okból sokat tanult is. C. F. leányai: Marianna, apáca, a Montbuisson kolostor orgonása; Margit Antoinette, az első női kir. Kamaravirtuóz. Ferenc Sieur de Cronilly címet nyert, szül. 1631., megh. 1698. Mint St.-gervais orgonása. Hagyott hátra orgonára szerzett műveket. Fia és állásának örököse volt Miklós (1680-1748); ennek fia Armand Lajos, szül. Párisban 1725., megh. 1789., mint orgonajátszó és orgonaértő tett szert nagy hirnévre.


Kezdőlap

˙