Cropsey

(ejtsd: kropzi) Jasper, amerikai tájképfestő, szül. Staten Islandban 1823. Sokáig élt Európában, különösen Londonban. Amerikába való vissatérte után amerikai és skót tájképeket festett, főként őszies szinezéssel (így Jefferson hegyének képe New-Hampshireben 1867). Tőle való egyebek közt a Paestumi templom C. a new-yorki rajziskolának és az amerikai aquarellfestők társaságának tagja.

Croquants

(ejtsd: krokan) a. m. csőcselék, a lázongó parasztok gunyneve IV. Henrik s XIII. Lajos francia királyok idejében.

Croquet

(ang., ejtsd: krokket), Angolországból a kontinensre átszármazott labdajáték neve. A C.-hez éppúgy mint a Crickethez, egyenes, elhatárolható, vagy apró kavicsszemekkel vagy kurta gyeppel borított térség szükséges. Eszközei 8-10 erős vasból készült s a földbe kapu módjára beszurható iv, melyeket hosszas négyszög - kereszt - vagy más formában helyeznek el, továbbá a játéktér felső és alsó végén egy-egy határcölöp, ezenkivül 8 falabda, melyekből négy a vörös szinen s ismét négy a kék szinen alapuló más-más szinezéssel bir és végre ugyancsak 8 hosszunyelü fakalapács a labdák hajtására. A C.-t annyian játszhatják, ahány labda van. A vörös az egyik, a kék a másik pártot képezi s a feladataz, hogy a kalapáccsal a játszó a saját labdáját minden vasiv alatt áthajtsa s a határcölöpöket megérintse.

Croquette

(franc., ejtsd: krokett), vagdalt borjuhus v. velőből készült tekercsek, melyek áztatott zsemlye, nyers tojás és sóhozzátételével liszt, tojás és zsemlyemorzsába mártva friss zsírban sülnek.

Croquis

(franc., ejtsd: kroki), vagy a természet után vagy szabadon odavetett, nagyolt, be nem fejezett rajz, egy eszmének, ötletnek vázlata. A vázlat angyjában bármily szabatos lehet, de a részleteket mindig mellőzi.

Crore

Keletindiában 10 millió rupia a. mint 22.624,760 korona.

Crosby

(Great C.), kikötőváros Lancaster angol grófságban a Mersey torkolatánál, (1891) 13,085 lak., közelében tangeri fürdőintézettel.

Cross

1. County Arkansas É.-amerikai államban, 1850 km2 területtel, 3910 lak., Wittsburg sézkhellyel; 2. Folyó Afrikában. L. Calabar.

Cross

Andrásné, szül. Tályán, megh. Johannesburg-ban, Transvaal-ban 1892 dec. Férje, Cross András a 60-as években hazánkba jött és angolból jóformán magyar lett. 1876. A transvaali aranybányák igazgatójává neveztetvén ki, nejével Déli-Afrikába költözött. Neje több érdekes útleírást közölt a Vasárnapi Ujságban (1892. Évf.).

Cross

(ejtsd: krossz) Rikárd Assheton, angol államférfiu, szül. 1823. Cambridgeben tanult és 1849. Barrister lett. 1857. Mint Preston képviselője került az alsóházba és ez idő óta állandóan tagja a parlamentnek. A konzervativ párthoz s különösen Derby lordhoz csatlakozott és jeles debatternek bizonyult. 1847. Disraeli belügyminiszterré tette. Ez állását 1880-ig, a konzervativ kormány bukásáig viselte s a Salisburgy-minisztériumban (185 junius) megint elfoglalta ezt az állást. 1886 aug. havában harmadszor jutott a kabinetbe, amidőn India államtitkára lett. 1892. Az egész minisztériummal együtt vissza kellett lépnie. Jelenleg a konzervativ ellenzék egyik kiválóbb tagja.


Kezdőlap

˙