Csacsak

v. Cacsak, járási székhely Szerbiában, a Morvától jobbra, (1890) 3869 lak., jelentékeny marhavásárokkal. Falai alatt 1806. És 1815. A szerbek a török hadakon diadalmaskodtak.

Csacskaság

(eszt.), nagyobb foku és értéktelenebb beszédesség (l. o.), mely a titkot is szélnek ereszti.

Csácsó

kisközség Nyitra vm. Szenici j.-ban, (1891) 1011 tót lak., van téglagyár-részvénytársulata, postahivatala és postatakarékpénztára.

Csacsogó-karics

(Coracias garrula L., állat), L. Zöldkarics.

Csád

édes vizü tó Afrikában, a Szudánban az é. sz. 12°30' - 14°30' és a k. h. 13-15° közt, 244 m. magasban, mintegy 27,000 km2 területtel. É-ról a Szahara felől nem vesz föl folyót; Ny-ról beleömlik a vizben szegény Vaube, D-ről a Mbulu és DK-ről a Sári, amelytől a legtöbb vizet kapja. A háromszöglaaku tünak K-i részében számos kisebb-nagyobb sziget, amelyeken a halász buddumák laknak. A tó területe az esős évszak után, novemberben jóval nagyobb mint a száraz évszakban. Az első európaiak, kaik a tavat megpilantották, Clapperton, Denham és Oudney voltak 1851. V. ö. Alis H.: A la conquete duTchad (Páris 1891).

Csádaj

a. m. csalitos, cserjés, ciheres erdő, továbbá sáros, bozótos hely. Ezzel rokon szó: csádé a. m. csáté és sűrü növésü, bozótos növeények tömege.

Csadir

(tör.) a. m. sátor; Persiában hosszu kék szövet, amelyben a persa nők házon kívűl járnak.

Csaga

Régi magyar nőnév, mely 1210. Chaga alakban egy szolgáló neveként említtetik. (Árp. Uj Okt. I. 106.) A név a kun «szag»- (szaganmak a. m. óvás; szagisz, szagincs a. m. gondolkozás), a kazáni tatár «csagh-» (csaghin a. m. megfontolónak, óvatosnak lenni) tőbül képzett igenévnek vehető fel, melynek jelentése körülbelül a. m. megfontoló, óvatos, félénk.

Csagatai

(mongol) a. m. fehér szinü, Dsingisz-khán másodikfia, ki atyja halála után az egész Turkesztán fölött uralkodott. Ő róla nevezték csgataj v. persásan dsagataj-nak az ottani szójárást, mely némileg különbözik az özbeg nyelvtől. V. ö. Vámbéry, A Török Faj (Budapest 1885), és Cagataische Sprachstudien (Lipcse 1867).

Csaholy

1. Nyír-C., kisközség Szatmár vm. Mátészalkai j.-ban, (1891) 1725 magyar lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral. - 2. Oláh-C. = Csehfalu romanescu), kisközség Szilágy vm. Tasnádi j.-ban, (1891) 1010 oláh lakossal.


Kezdőlap

˙