Csákány-kalapács

(bány.), kézi kalapács, melynek egyi vége hegyes, a másik pedig tompa, mint egy kalapács; a kőszénbányászatnál alkalmazott bányaügyelők használják.

Csákánykapa

Kétágu kapa, mely különösen kemény, rögös, köves talaj megmívelésére alkalmas. Kertészek kisebb, a mezőn, erdők helyen való kapálásra vagy szőllőmívelésére nagyobb, hol szélesebb, hol keskenyebb águ C.-t szoktak használni. Ezt az eszközt másként karsztkapának is nevezik.

[ÁBRA] Csákánykapa.

Csákberény

kisközség Ferhér vármegye móri járásában, (1891) 1746 magyar lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral; szép kastéllyal.

Csáki-Gorbó

(Giobou), kisközség Szolnok-Doboka vármegye csáki-gorbói járásában, (1891) 1052 oláh és magyar lakossal, szolgabirói hivatallal, járásbirósággal; van mezőgazdasági szeszgyára, posta- és táviróhivatala, postatakarékpénztára. A báró Jósika Sámuel tulajdonát képező kastélyban báró Wesselényi Miklós 1785. A vele egyenetlenségben álló gróf Haller János cselédségét fegyveres erővel ostromolta; gróf Haller Bécsbe menekült, Wesselényinek pedig a kufsteini fogházban kellett szilaj fellobbanásáét bünhődnie. Innen DNY. Felé a kissebesi várig római határvonal (loimes )er ődítéére szolgáló castrumok voltak.

Csáklya

kisközség Alsó-Fehér vmegye nagyenyedi j.-ban, (1891) 1360 oláh lak. (4 m.). Jegyzői sékhely. Hanzánk elegfontosabb régészeti lelőhelyeinek egyike. Már Neigebaur bukaresti porosz konzul 1847 ápril 27. Ásatást rendezett itt s azt megelőzőleg is sokszor akadtak dák pénzekre. Herepey Károly nagyenyedi tanáré a legfőbb érdem, hogy e gazdag telep kellően ki van zsákmányolva s a nagyenyedei ev. Ref. Bethlen-főtanoda gyüjteményében a változatos leeltek hosszu sorozatát tanulmányohatjuk. A falu felől a patak folyását követve, nemsokára egy kis vizeséséhe zjutunk. E fölött a balparton a Tyikpuata és Maruca nevü mészszirtek nyergén sok kőszerszámot (véső, fejsze, buzogány, nyilvég, trachti, amfibolit stb. ) tláltak. Egy kis smirgel véső tanusága szerint Naxosz szigetéig összeköttetésük volt az idevaló őslakóknak. Sok csonteszköz (síp, különösen halászó horgok, árak. Nyilhegyek, állatfog-amulét, bronz és réztárgy, otkos, füles, lapos vésők, sarlók, kések, beretvák, tőrök), fazekaskészítmény került innen onyhahulladékokkal együtt napfényre. Még kis báványalakokat is szolgáltatott. A telep a rómaiakig lakott volt s az Érchegység egyik őrhelyét képezthette. Még a vas használatának is szép bizonyítékait szolgáltatja néhány lándsa, szakállas nyíl, egy kis kézi üllő, kések, sarlók, fibulák, vésők, dárdák s különféle szögek alakjában. V. ö. Téglás G., az Erdélyi medence történetéhez. C. közelében van a Csáklyai kő nevü érdkes sziklás hegycsúcs, szép kilátással.

Csáklya

különféle vastagságu rövidebb-hosszabb rud, melynek végén szigonyalaku v. kettős, széjjel hajló végü vaskampó van s a hajón kikötés vagy elindulás alkalmával kapaszkodásra v. támasztrásra használják. A tűzoltók is használják a C.-t mint tetőbontó eszköt, s tűzhorog néven is ismerik.

Csáklyaháló

Olyan mint az ághegyháló (l. o) azzal a különbségel, hogy rudja nincsen és hosszabb, mint széles. Zavaros vizben a vizet meglábolva, ezzel fogják az apró halakat.

Csáklyó

kisközség Zemplén vmegye varannói járásában, (1891) 723 tót lak., szeszgyárral.

Csákó

kataonai föveg, a mult századbeli magyar katonaság által viselt, kemény nemezből készült kalpag módosított formája, mely nap- és néha nyak-ellenzővel is el van látva, teteje közönségesen fényezett vastag talpbőr. A C.-t több seregben, köztük a mienkben is a gyalogság csak díszben, a lovasság azonban, minthogy a C. a fejet karodvágások ellennémileg oltalmazza, háboruban is viseli. A C. elejének közepére tüzik az ország szineiot, vagy az uralkodó nevének ekxfőbetüit mutaó C.-rózsát s ez alá laklamazzák többnyire az orszgá címerét.

Csákóka

(növ., Scutellaria L. ), ajakasvirágu fű, más, e családbeli növénytől a kehlye alakja különbözteti meg. Kelyhének felsőjakán t. i. pikkelyféle függeléke van, mely elvirgázás után felegyenesedik, s a szorosan összecsukódó két ajakkal a kehelynek csukott arcvértü csákó-alakot kölcsönöz. Mintegy 100 faja (nálunk 10) mind a két földrésznek mérsékelt tájain, s a trópusok hegyein. Majd mind szép virág, ezért sok faját a kertekben látni.


Kezdőlap

˙