Csáky-Pallavicini

őrgrófi család; Pallavicini Roger őrgróf (1814-1874) nejének, gróf Vay Euláliának első házasságából született két fiát gr. Csáky Zsigmondot és Hippolitot örökbe fogadta, kik 1876. legfelsőbb elhatározással jogot nyertek a Pallavicini név és cimer viselésére. Zsigmond őrgróf a főrendiház tagja, szül. 1843 május 1.

Csáky szalmája

népies szólásmód, a. m. gazdátlan, bitang jószág, l. 22. Csáky.

Csala

A főuri osztálynál nagyon elterjedt régi magyar nőnév, amely különben 1211. a tihanyi monostor udvarnokai közt férfinévnek is előfordult.

Csála

vára a mai csálai erdőben Aradtól nyugatra a Maros mellett feküdt. A kétszeres sáncok között állt Belső-Csála falu s odább északnyugatra, Külső- vagy Szélső-Csála. 1421-1561 közt a Kolozsváryak, Benkék, Országhok, Haraszthyak, Pathócsyak, Szokolyiak, Petrovicsok, Ábrahámfyak stb. voltak gazdái s Haraszthy bán már sok török foglyot tartogatott a maig is elég ép pincékben. Különösen nevezetes lett az 1551. évi ostromnál, mikor Horvát Ferenc elfoglalta Ahmet Mihaloglitól. A XVI. század végén jog szerint a költő Balassa Bálintot illette ez a jószág. (V. ö. Márki, Csála és vára, Arad 1882, 8 r., 16 lap.)

Család

A római jogban familia (család) néven mindazt egybefoglalták, ami egy személyhez tartozott, nevezetesen a feleséget, a gyermekeket s a rabszolgákat. Később a rokonság kötelékébe tartozó személyeket foglalták a familia fogalma alá, vagyis azokat, kik ugyanazt a nevet (cognomen) viselték. Ehhez képest a C.-nak ma is különböző jelentősége van. Szükebb értelemben a házastársakat s ezek gyermekeit értik alatta; tágabb értelemben pedig a C. alá foglalják az összes rokonságot. Legtágabb értelemben, mint Rómában, ugy nálunk is, a cselédeket is a C.-hoz számítják. L. Családjog és Cseléd. - C. nevelési szempontból l. Nevelés. - C. természetrajzi szempontból a génuszok foglalata. - Az állattenyésztésben a C. nem az apa, hanem az anya után alakul; a család feje tehát az anya, a család tagjai pedig az anyának közvetlenül utódjai s a nőnemü utódoktól származó unokák, mig a himutódoktól származó unokák nem ide, hanem az anyáiknak megfelelő családokba tartoznak. Családokat csak oly tenyészetekben különböztetnek meg, ahol törzskönyvet vezetnek az állatokról. - C.-tenyésztés az, midőn a családot magában tenyésztik tovább, midőn tehát az egymással párosított állatok egy családba tartoznak. Ez eljárást főleg akkor alkalmazzák, de csak ideiglenesen, ha a C. igen nagy, mert ekkor a rokonság a család egyes ágai között már nem nagyon közeli.

Családfa

az egész növényország vagy kisebb-nagyobb növénycsoport természetszerü szétágazása v. e szétágazásnak bizonyos formulákkal való jelölése. - C. a genealogiában valamely család leszármazásának fa alakjában való bemutatása.

Családfő

az a személy, aki egy családnak élén, annak tagjai fölött áll. L. Atyai hatalom és Családjog.

Családi alapítvány

l. Alapítvány.

Családi állás

(status familie az, amely valakit a családban születésénél fogva megillet. A C. a büntető törvény oltalmában részesül, a magyar btkv. 254. §-a rendelvén: aki valamely gyermeket más családba csempész, kicserél, elsikkaszt, eltitkol, rendszerint járt helyre kitesz, vagy bármely más módon családi állásától megfoszt, vagy ezen állását megváltoztatja: a családi állás elleni bűntettet övet el s egy évig terjedhető börtönnel, ha pedig a cselekményt nyerészkedési szándékból követte el, 5 évig terjedhető fegyházzal büntetendő.

Családi érmek

(consularis érmek) neve alatt a római köztársasági érmeket értjük, melyek kezdetben nagy rézérmek voltak (as és részei). A legtöbb C. érem ezüst denár s részei, quinarius és sestertius, többnyire a pénzverő főhivatalnokok (tresviri monetales, később quatuorviri) neveivel. Régebben Róma fejével s a dioskurokkal voltak ékesítve, később egyéb mitologiai alakokat s a pénzverők őseire vonatkozó ábrázolatokat találunk rajtok. A családi érmek sora Julius Caesarral ér véget, honnan a császári kor. számíttatik.


Kezdőlap

˙