Csalogatófa

csalófa v. cselfa, oly célból levágott és alkalmas helyen lefektetett lúcfenyőfa, hogy a fenyőszú belefurja magát, petéit annak kérgébe rakja, minek megtörténte után a megszállott kérget lehántják és elégetik. A tapasztalás azt mutatván, hogy a szú-rovar előszeretettel az elhalófélben levő fákat keresi föl petéi lerakása céljából, C.-nak ilyeneket választanak ki.

Csalogató tüzet

oly erdő több helyén gyujtanak, melyet bizonyos pusztítő hernyók szálltak meg. Az ezen hernyókból kikelő lepkék párzásuk idején a tűz fényétől csalogattatva, a tűzbe repülnek és odaégnek.

Csalójárás

a vadnak előbbi nyomán való visszatérése, hogy nyomozását így megnehezítse. A nyúl, mielőtt fekhelyéhez érne, többször ugyanazon nyomon visszajő és nagy oldalugrásokkal tér uj útra.

Csalóka Péter

népmesei alak, paraszt legény, a ki furfangjaival mindenkit rászed.

Csalóköz

l. Csallóköz.

Csama

Régi magyar személynév, mely nőnévnek is előfordult. Valószinüleg egy a Csom, Csoma névvel s mint ilyen, a török «csom», «csöm» tőbül származtatható, melynek jelentése a. m. vastag, tömör, szilárd.

Csamara

a cseheknél ugyanaz a ruhadarab, mint nálunk a dolmány.

Csamasz

(Chamaz, Chomos.) Régi magyar személynév, egyeredetü a Csama névvel, melytől csak a képzőjénél fogva különbözik, egyébként pedig az értelmük körülbelül egyforma. - C. Pálnak nevezték a Csák-nemzetség egy Kun László korában élt tagját, ki azzal tette nevét hirhedtté, hogy a margitszigeti apácák birtokait háborgatta, miért is a király 1286. elkobozta Paagh nevü birtokát s ezzel kárpótolta az apácákat a szenvedett károkért.

Csambal

a Vindhya-hegységben eredő 689 km. hosszu mellékfolyója a Dsumának Közép-Indiában.

Csambezi

folyó Közép-Afrikában, a Bangveolo tó K-i mocsáros részébe torkollik.


Kezdőlap

˙