Csapóhorog

l. Horgászat.

Csapóhurok

l. Horgászat.

Csapókréta

vörös vasokkerből készített kréta, illetőleg festék, melyet különösen az ácsok használnak. L. Csapózsinór.

Csapóláda

a vadak fogására való, deszkákból készített kisebb-nagyobb szekrény, egy vagy két oldalán feltámasztható és lecsapódó ajtóval. Különösen alkalmas a rendezett vadászterületen a tenyésztett vad téli befogására.

Csapolás

(koh.). Ha az olvasztó medencében a kiolvasztott fém vagy kéneskő nagyobb mennyiségben meggyül, az előre berendezett csapoló lyukat a csapoló vassal megnyitják, és a megolvadt fémet vagy fémes követ a csapoló lyuk előtt levő tégelybe kibocsátják, lecsapolják; ha a megolvadt anyag mind kifolyt, a csapoló lyukba egy fenyőfa karót vernek, mely ott szénné válik, és a lyukat oly módon zárja el, hogy megnyitása nem kerül sok fáradságba, mert a lecsapoló hegyes vassal könnyen keresztül szurható. A C. folytonos is lehet; e végre a csapoló lyukat felülről lefelé haladó irányban készítik oly módon, hogy az olvasztó medencének fenekével közlekedjék. Ha a megolvadt fém annyira meggyül az olvasztó kemencében, hogy a csapoló lyuk felső végét eléri, itt folytonosan kifolyhat. - C. az ácsmunkákban, l. Csap.

Csapongó

(eszt.), az irály egy bizonyos dagályát jelzi, mely az érzelmeknek túláradozó festésében, a fantázia rendetlen, mindent nagyító működésében áll.

Csapongó ajtó

olyan ajtó, mely ki-benyilik és különleges erre való szerkezetekkel megint becsukódik. Ilyen ajtók a szélmentők lépcsőházak és folyosók elzárására.

Csapópad

(bány.), az akna torkát elzáró erős deszkaajtó, melyet a régi szerkezetü aknáknál csak akkor nyitnak fel, midőn a zsákot vagy bödönt az aknán beeresztik vagy kihuzzák. Ujabb szerkezetü aknák torkolata mindig nyitva áll, és rácskorláttal van körülvéve, melynek ajtaját csak akkor nyitják meg, midőn a szállító kas oda érkezett és csillét kell betolni vagy kivonni. L. Bánya.

Csapórács

l. Csapócölöpök.

Csapórúd

v. csaptatórúd, rudazó fa, oly egyenes rúd, melyet a szénával, szalmával v. más szálas terménnyel megrakott szekéren hosszában lefektetnek, hogy annak két végét a rudazó kötéllel a szekér aljához kössék, mi nélkül a szekér nem volna kellőképen megrakható.


Kezdőlap

˙