Csata

(Csatta), kisközség Bars vm. lévai j.-ban, (1891) 1379 magyar lakossal, vasuti állomással, posta- és táviróhivatalla, postatakarékpénztárral; a m. k. államvasutak lévai vonalából itt ágazik ki a balassa-gyarmati vonal.

Csata

Régi magyar személynév, mely török-tatár «csat» (összetalálkozik, összeütközik) tőbül képzett igenévnek felel meg s egy eredetü a Csató névvel, melytől csupán a képzője különbözik.

Csataalj

nagyközség Bács-Bodrog vmegye bajai j.-ban, (1891) 2042 német lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Csatabárd

Középkori fegyver, mely különösen a germánoknál volt elterjedve (l. az ábrát). Jellemzi a hosszan lenyuló él ellentétben a keleteurópai turánok csákányával, melynek éle keskeny, ellenben a penge hosszu. A honfoglalás után a többi nyugati fegyverrel a C. is elterjedt nálunk s a hagyomány szerint különösen Szt. Lászlónak volt kedvelt fegyvere, úgy hogy középkori képei kivétel nélkül csatabárddal ábrázolják.

[ÁBRA] Csatabárd.

Csatacsillag

parasztfegyver: erős, nehéz fütykös, melynek bunkós végéből vasékek állanak ki. Utoljára használták a XVI. század parasztháboruiban.

Csatád

nagyközség Torontál vm. csenei járásban, (1891) 3066 német lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral; van népbankja és takarékpénztára. Lenau Miklós, a hires német költő szülőhelye.

Csatafű

(növ.), Baumgarten igy nevezi a Polemonium nevü virágot. A Polemonium Tourn. a róla nevezett kisebb család (Polemoniacee) génusza 8-9 fajjal az egész föld kerekségén elszórva. Hazánk magasabb vidékein, különösen a M.-Tátrán a P. ceruleum L. ékeskedik. Virága kék, ritkán fehér (var. leucanthum) kerek, harangalaku. Levele szárnyas, levélkéi ugy állnak, mint a létra foga.

Csatahajók

oly hadi hajók, melyek úgy nagyságuk, mint tüzérségi felfegyverzésük és páncélozatuknál fogva első sorban vannak hivatva az ellenséges flottával megmérkőzni. Ide tartoznak a sík tengeri páncélhajók, vagyis azok, melyek a hullámzó sík tengeren is helyt állanak és a magas hullámverések következtében nem kényteleníttetnek a kikötőt felkeresni, vagy az ütközetet kerülni, ellentétben a vértes ágyunaszádokkal és monitorokokkal stb., mint partvédő hajókkal, melyek szintén csatahajók, de kevésbbé mély járatuak, kisebbek és csupán a partnak megvédésére hivatvák. A vértes hajók építése előtt a jelenleg már nem létező sorhajók képezték a tulajdonképeni C.-t, melyekhez szükség esetén a fregattokat is számították. Általános beosztás szerint vannak 1., 2., és 3-ad rendü C. és ezek között casematta, reduit, citadella, torony, barbette-torony és egyszerü üteg-hajók, mindannyian páncélozva s homlokélükön kosorral, sarkantyuval, v. ritka esetben anélkül. L. Páncélhajók.

Csatakép

az a festmény, mely ellenséges csapatok összeütközését ábrázolja.

Csatakernyő

(bány.), 6-8 cm. nagyságu bőrdarab, melynek közepén levő lyukán átdugja a bányász a furót és úgy dolgozik; fúrás közben felfogja a C. a furólyukból kifreccsenő iszapot és igy a furónak az a része, melyet a bányász tart kezében, mindig tiszta és száraz maradhat.


Kezdőlap

˙