Csemernye

(Varannó-), kisközség, Zemplén vármegye varannói járásában, (1891) 1293 tót és magyar lakossal.

Csemete

világosabban facsemete alatt erdészeti műnyelven helyesen csak a magról kelt fa értendő, mikor még zsenge korában, életének első éveiben van. Minden félreértést kizáró kifejezés erre: magcsemete. Azon a kinövések ellenben, melyek a levágott fa tuskójából vagy a gyökerekből keletkeznek, sarjaknak, hajtásoknak v. sarjhajtásoknak mondatnak.

Csemetekert

l. Erdőkert.

Csemetés

oly hely, mely csemetékkel van beültetve, csemetékkel van benőve. C. elnevezés alatt faiskola is érthető.

Csemez-töredék

a Jordánszky-kódexnek (l. o.) egy kisebb, de értékes töredéke (az eleje), mely csak újabb időben került napfényre. Csemez József, akkori győri főigazgatósági tollnak (most nagybányai gimn. tanár) födözte föl; megvette 1880. Simor hercegprimás s egybeköttette az esztergomi könyvtár Jordánszky-kódexével. Ennek egy másik kis töredéke, a Jankovich-töredék a Nemz. Muzeum birtokában van. Az egész kódex megjelent nyomtatásban 1888. a régi magyar nyelvemlékek gyüjteményében.

Csempe

l. Kályha.

Csempészet

az áruforgalomnak olyan közvetítése, mely közhatóságok által felállított korlátozások vagy tilalmak kijátszásával jön létre és mindig büntetőjogi következményeket von maga után. Lényegileg két fajtáját kell megkülönböztetni: az egyik arra törekszik, hogy kiviteli, behozatali vagy átviteli vámokkal terhelt árucikkeket a vámilletékek lerovása nélkül vihessen keresztül az illető vámvonalon; a másik fajtáju C. pedig olyan tárgyak forgalmát eszközli, amelyeknek kivitele, behozatala v. átvitele el van tiltva.

Csenab

l. Csinab.

Csendbiztos

a csendőrség behozatala előtt általában, de még mai napság is a törvényhatósági joggal biró városok némelyikében a közbiztonság fentartására rendelt tisztviselő.

Csendélet

békés és egyszerü házi élet; a festőműhelyben oly festmény, mely élettelen tárgyakat, p. gyümölcsöt, virágot, megölt vadat, régiségeket stb. ábrázol. C.-et különben a holland festők szerettek festeni.


Kezdőlap

˙