Csimbók

(növ.), l. Csembők.

Csimin

Középafrikában használatos pipa.

Csimpanz

(állat, Troglodytes niger Geoffr., Simia troglodytes Blumenb., az afrikai benszülöttek nyelvén barrisz, inseko, kulu hanba, nsiego mbuve, bám, nsziku, csimpanzo), az emberszabásu majmok (Anthropomorpha) egyike. A C. 1,5 m. magasságot ér el; szőrözete barnás v. csaknem egészen fekete; arcszine szennyes bőrsárga. Koponyája dolikocefal. arcszöge 55°; arca széles, orra kicsiny, fülei nagyok, szája igen nagy, alsó ajaka előre nyujtható s rendkivül mozgékony; arcát barkó szegélyzi. Mellső végtagjai a térdéig érnek; kezei keskenyek. Bordáinak száma 13. Hazája Guinea s valószinüleg egész Közép-Afrika erdős területe, hol egynejüségben él s a fákon nagy fészkeket épít, amelyeket az eső ellen állítólag tetővel lát el. Kitünő mászó és ugró. Megtámadtatva erélyesen védi magát és családját. Gyömölcsből s a fák hajtásaiból él. Husát a benszülöttek megeszik. Valamennyi majom között a legértelmesebb, fiatal korában könnyen szelídíthető, s nagyon tanulékony. A C.-t már Herodot is említi; az első példányt ezelőtt mintegy 200 évvel hozták Európába; ujabb időben több példánya került az európai állatkertekbe, de a mi éghajlatunkat 2-3 évnél tovább nem állja ki. A C. koponyájának alkotását s szinezetét tekintve variál. (Ilyenek: Tr. Tschego Duv., Tr. Aubryi Grac., Tr. calvus Du Chaillu, Tr. Kouloukamba Du Chaillu, Tr. vellerusus Gray.)

Csimpolya

A duda legprimitivebb válfaja, mely manapság már csak a hegyi pásztornépek közt van divatban. Alakját rendesen kecskefej képezi fuvókával, mellyel csak egy pár hangot lehet kihozni, alul vastag levegővel töltött tömlő képezvén hozzájuk a monoton bugó basszust. Hazánkban főleg a felvidéken és Erdély havasai közt van divatban. Mint hangszer egyenlő szinvonalon áll a dorombbal.

Csin

(orosz) a. m. rang; az orosz rangfokozatok elnevezése, melyekbe polgári és katonai hivatalnokok be vannak osztva. A negyedik fokozattal (valóságos államtanácsos és vezérőrnagy) nemesség is jár.

Csin

a hordódongáknak párkánya, mely a fenék befoglalására szolgál; némely vidéken ontorának nevezik.

Csinab

(Csenab), a Pendsab öt folyójának egyike, amelyektől a tartomány a nevét kapja. Kasmirban, Lahol vidékén ered, fölveszi a Dselamot és Ravit és Bahavalpur alatt a Szatledsbe torkollik.

Csinált

(eszt.) v. mesterséges az irály, ha a tartalom nem felel meg a formának, ez utóbbi magasabbat hajhász és amellett nélkülözi a természetességet. A C.-ban hiányzik a valódi sziv, érzés, ezáltal fagyossá és hatástalanná válik. A C. rokonértelmü az álnokkal, álérzelmüvel, csakhogy ezekben még a gonosz szándék árnya is lappang, mig a C. csak erőtlen és erőt szinlel.

Csincsér

régi iróinknál a. m. bilincs, békó, nyakkaloda.

Csincsilla

(állat, Eriomys Licht.), a nyulegerek (Lagostomide) családjába tartozó rágcsálók egyik nemének perui neve, melyet a gereznájával üzött élénk kereskedés világszerte használatba hozott. A C. hátsó lába jóval hosszabb a mellsőnél, testének fele hosszát elérő farkának hátsó fele hosszuszőrű bozontos, fülei nagyok és szélesek, finom, lágy, tömött bundája ezüstszürke. Egész megjelenésében a pelére (Myosus Glis L.) emlékeztet, csakhogy nagyobb és vaskosabb; Chileben és Peruban, különösen a Cordillerákon, de a lapályon is olyanféle életmódot él, mint a mi ürgénk. Két faja ismeretes: a kis C. (E. laniger Molin) és a nagy C. (E. chinchilla Licht.); az előbbi farka hegyéig 50, az utóbbi csak 40 cm. hosszu. Mindkét fajnak husa izletes, gereznája pedig keresett és becses szűcsáru, melyből évenkint néhány százezer kerül piacra; különösen becses a kis C. gereznája, mely valamennyi gerezna között a legpuhább és legfinomabb szőrü. A gereznakereskedésben hosszuszőrü v. valódi és rövidszőrü v. basztard-csincsillát különböztetnek meg; az előbbinek darabját 15-25, az utóbbiét pedig csak 1-5 márkával fizetik.


Kezdőlap

˙