Csököly

kisközség Somogy vm. nagy-atádi j.-ban, (1891) 1878 magyar lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Csökönyösség

az állatok, főleg a lovak akaratossága, melyet munkában tanusítanak. Szavatossági hiba jellegével biró C. akkor vehető fel, ha a ló okszerü oktatás, a legjobb bánásmód dacára is, minden munkanemnek ellenszegül és ha e közben némelykor támadó fellépésével is, határozott rosszindulatának adja jelét; a hiba megállapításakor tehát az alapjában jóindulatu állatnak mesterségesen történt elrontását előzetesen, biztossággal ki kell zárni. Az osztr. polg. tvkönyv. 924. §-a szerint a C. szavatossági főhiba 30 napi szavatossági határidővel.

Csőkötések

Az egyes csöveknek hosszu csőhálózattá való egybekapcsolására való szerkezetek. Ma már igen sokféle csőkötést ismerünk, s ezeket két főcsoportba foglalhatjuk: egyikbe tehetjük azokat, melyekben a karima v. perem, másikba pedig azokat, melyekben a hüvely képezi a kötés jellemző részét. A peremes csöveket csavarokkal kötik egymáshoz, mig a hüvelyes csöveket egymásba dugva ólom, kenderfonat vagy gipszanyaggal tömik meg, hogy ne eressze át a folyadékot.

Csökött

az oly csemete v. egyáltalában növény, mely növekedésében valamely okból elmaradt, csökkent. L. Csenevész.

Csömbördsi

l. Csorbadsi.

Csömör

nagyközség Pest-Pilis-Solt-Kiskun vm. váci alsó j.-ában, (1891) 2435 tót, magyar és német lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral. Lakói jó bort termesztenek. A Zay gróf-család innen veszi előnevét.

Csömör

igen bő étkezés után fellépő akut gyomorkatarus, melyet ezen alakjában különösen gyomornyomás érzete, főfájás és főleg a gyomorrontást okozó étel iránti nagyfoku undor jellemez. A gyomorban a rendesnél tovább tartózkodó, gyakran bomlásnak induló táplálék felböfögést, vagy hányást válthat ki. Okát különösen zsiros ételek tulságos élvezete képezi. Népies kezelése kenés (massage) és az u. n. taposás. Gyógyításra a C. többnyire nem szorul. Azok, kiknek hajlama van a C.-re, kerüljék a gyomor tulterhelését. Sulyosabb eseteknél hánytatók, gyomormosás, esetleg hashajtók jöhetnek tekintetbe. A gyomor kiürülése után rendszerint gyors javulás következik be.

Csönge

kisközség Vas vmegye kiscelli járásában 1140 magyar lakossal.

Csönkös

az a faderék, mely rendellenesen, dudorokkal, csomókkal borítva nőtt. A C. v. máskép csömbökös növekedés kivált a fatörzs alján, a tuskón v. tőkén fordul elő.

Csőposta

l. Posta.


Kezdőlap

˙