Gabonapálinka

l. Pálinka.

Gabonaparéj

(növ., Amarantus frumentaceus Buchan.), keletindiai paréjfaj, eleség-dudva, hazájában bőségben termesztik s magvának keményítős lisztjéből élelmiszert sütnek.

Gabonaraktár

l. Raktár.

Gabonarozsda

A gabonaféléket 3 rozsdagomba támadja meg, u. m. a Puccinia graminis Pers., a Puccinia Rubigo vera Wtr. (más nevei: P. straminis de Bary, P. striaeformis Westend) és a Puccinia coronata Corda; az első kettő valamennyi gabonát (buza, rozs, árpa, zab) megtámadja, az utóbbi csak a zabot. Mindhárom ama rozsdagombák közé tartozik (l. Rozsda), melyek teljes ivadékcserével s e mellett gazdacserével is fejlődnek. A Puccinia graminis aecidium alakja a sóska borbolyán (Berberis vulgais L.), a P. Rubigo verá-é az érdeslevelü növények családjának tagjain (gyakrabban a következő fajokon: Symphitum officinale L., Anchusa officinalis L., Lithospermum arvense L., Echium vulgare L.), a P. coronatá-é pedig a kutyabengén (Rhamnus frangula L.) és a varjutövisen (Rhamnus cathartica L.) fejlődik. A három rozsdafajt górcső alatt legkönnyebben teleuto spóráiról lehet megkülönböztetni. A P. graminis teleuto spórájának feje gömbölyded (1. ábra), a P. Rubigo verá-é tompa (2. ábra), a P. coronatá-é ágas (koronás) (3. ábra). Hazánkban mind a három gombafaj általánosan pusztít, de legjobban a P. Rubigo vera, mely a legelterjedtebb.

[ÁBRA] 1. ábra. 2. ábra. 3. ábra.

Ami a gabonarozsda kártételeit illeti, az különböző; ha nem nagy mértékben lepi be a gabonát, ugy annak csak szalmáját csúfítja el, de valami nagy kárt nem okoz; olyankor azonban, ha a gomba nagy mértékben támadja meg a gabonát, s ha a gomba fejlődésére kedvező idő jár akkor, midőn a gabona éppen tejes érésében van, óriási kárt tehet. Ilyenkor a mag, különösen a buza magja, nem képes teljesen kifejlődni; összeszorul, összeaszik, ugy, hogy a gazda csak ocsut arat. Volt rá eset, hogy hazánkban néhány nappal az aratás előtt a legszebb reményekre jogosító termés a rozsda rohamos fejlődése következtében tönkre ment. A nedves, ködös idő nagyon kedvező a gabonarozsda fejlődésére, innét van az, hogy a gazda igen sokszor a rozsda kártételeit a ködnek tulajdonítja, mondván, hogy a köd kiszivta a szemet. Noha a rozsda kulturnövényeinknek legrégebben ismert betegsége, ellene megfelelő sikerrel mai napig sem tudunk védekezni. Ajánlják sokan a rozsdás szalma elégetését, de ez tekintve a gazdaságok nagy szalmaszükségletét, a gyakorlatban keresztülvihetetlen, s célhoz teljesen nem is vezetne, mert a gabonarozsda gombák sok gyomon is élősködnek s igy ezeket is ki kellene irtani. Tekintve, hogy a különféle gabonafajták egyes növénybetegségekre nem egyformán fogékonyak, régóta igyekeznek a gazdák a rozsdával szemben ellentálló gabona-, különösen buzafajtákat keresni és termelni; eddig azonban sikertelenül, mert a fajták ellentállóképessége az életviszonyok (más talaj, klima, megmunkálás) változatával gyorsan megváltozik. Legujabban az É.-amerikai Egyesült-Államok növénykórtani állomásai tettek védekező kisérleteket különféle gombaölő szerek permetezésével, de szintén siker nélkül; a gombaölő szerek közül a bordeaux-i keveréknek (l. o.) volt hatása, de nem olyan, hogy gyakorlati értéke lenne.

Gabonaszállítás

a vasuton kétféleképen történik: zsákokban v. ömlesztett állapotban(alla rinfusa). A szállítás ez utóbbi módjának alkalmazásakor a gabona a fedett teherkocsik fenekén teríttetik el. Egy kocsiba csakis egynemü gabona rakható ömlesztett állapotban s csakis egy átvevőre és egy rendeltetési állomásra szóló. Sem a felrakást, sem a kirakást nem teljesíti a vasut. Hazánkban a gabonaforgalom az összes áruforgalom 1/4-ének felel meg; igy 1892. az összes áruforgalom 24 millió tonna, a gabona, hüvelyes és olajterményeké 5.881,889 tonna volt. L. még Gabonakereskedelem.

Gabonaszárító gép

Az őrlés előtti tisztítás céljából vizzel megmosott gabonának szárítására való. A szárítógépek egyik rendszerénél a nedves gabona egy hengeres köpeny, s annak belsejében forgó hengeres dob által képezett munkatérbe ömlik. A dob kavaró szerkezettel van felszerelve. A hengeres köpeny, valamint a dob is, gázzal van fütve, s a munkatérből szivó hatásu szelelő (exhaustor) szivja a vizpárás levegőt. A mi malmaink nincsenek szárítógépekkel felszerelve.

Gabonaszem

(növ.), gabonanemüek magva.

Gabonatermelés

A mezőgazdaságnak kétségtelenül legfontosabb ága a G. Ennek évenkénti megállapítása egyik legnevezetesebb feladata a statisztikának, miután a termelésnek nagy befolyása van a gabonaárakra, a gabonaforgalomra és a népek élelmezésére. Magyarország összes területének, a legutóbbi kataszteri felvételek szerint 94,49%-a szolgál gazdasági termelésre és ebből 41,97% szántóföld. Magyarország lakosságából az 1890. évi népszámlálás szerint 4.447,088 foglalkozik közvetlenül mezőgazdasággal, de a G. ezenkivül közvetve az egész népességre kihat. Hazánkban a szántöföldnek soha sincs egész területre bevetve, évenként bizonyos százaléka, - 1892-ben 14,99% - ugarnak marad. A G. Magyarországon - Horvát-Szlavonország nélkül - a következő volt 1892-ben:

[ÁBRA]

A G.-ra nézve legfontosabb államok összes termése 1892-ben a főbb terményekre nézve a következő volt millió hektoliterekben:

[ÁBRA] [ÁBRA]

A csillaggal jelölt számok az előző évekre vonatkoznak. A legnevezetesebb gabonafaj a buza; ebből a világ egész termésének jóval több mint felét Európa termeli. Magyarország az európai buzatermelők sorában a harmadik, az öt világrész valamennyi országa között pedig az ötödik helyet foglalja el.

Gabonatisztító gép

a kicsépelt gabonából az idegen tisztátalanító részeket elkülöníti. Szorosabb értelemben vett gabonatisztítógépek azok, amelyek csak a gabonával összekevert tisztátlanító részeket különítik el. Az ily értelemben vett tisztítás akkor megfelelő, ha azt a magvak és tisztátlanító részek közötti méret (nagyság)-, suly- és alakbeli különbség szerint eszközöljük. (L. Rosta.) A malmokban a gabona közé kevert tisztátalanító részeken kivül a felaprítást és őrlést megelőzőleg, a magvak külső felületére tapadt tisztátalanságokat, továbbá az egyes magvakon még netalán rajta maradt toklászhüvelyeket, sőt a korpahéjak legkülsőbb hámrétegeit, továbbá a csirát és a mag ellenkező végén levő szakállt is eltávolítják. A tisztításnak ezt a nemét koptatásnak nevezik a molnárok, mert az e célra használt gépek, ugymint a koptatógépek,i hegyező kőjáratok és kefélőgépek, surlódási művelettel választják el a gabonamagvakról a fentebbi részeket.

Gabonatörvények

főleg azok a törvények, melyek a gabonával való kereskedelmet szabályozzák, különösen gabonavámok segítségével. A kereskedelmi politika különböző célból alkalmazott gabonavámokat; majd a fogyasztók érdekében a kivitelt, majd a termelők érdekében a bevitelt nehezítették meg gabonavámok által. Különösen az utóbbi gabonavámok, melyeknek célja a hazai mezőgazdaság védelme, nagy fontossággal birnak a gazdasági történelemben. Bár ugy látszott, mintha a hires Anti-Corn-Lax-League (l. o.) és a 60-as évek szabad kereskedelmi iránya a gabonavámokat minden időre lehetetlenné tették volna, mégis e tekintetben a 70-es évek másik felében fordulat állott be, amennyiben ujból az egyes államok vámok által védik mezőgazdasági termelésüket, főleg a tengerentuli államok versenye és az ennek következtében beállott jelentékeny árcsökkenés ellen. Vajjon e tekintetben nagyobb hatása van-e a gabonavámnak, abban joggal kételkedhetni, ha szem előtt tartjuk, hogy a gabonavámoknak áremelési hatása nagyon kétes és számos esetben kétségtelenül elmarad.

Különösen az ugynevezett agrárpárt programjának egyik fontos pontja a gabonavám.


Kezdőlap

˙