Gaisberg

1286 m. magas hely Salzburg mellett; a róla nyiló szép kilátás miatt sokan látogatják. Tetején egy szállót építettek. 1887 május 15-ke óta Parsch vasuti állomástól keskeny vágányu fogaskerekü vasut visz rá föl.

Gaisford

(ejtsd: geszford) Tamás, angol filologus, született Jfordban 1779 dec. 22., megh. Oxfordban 1855 jun. 2. 1811. az oxfordi egyetemen a görög nyelv tanára. 1847. a Bodleiani könyvtár igazgatója lett. Sok, többnyire görög régi irót adott ki, igy Euripides Hecubáját, Orestesét (1809-ben); Hephaistion Encheiridionját, Proklus Chrestomatiáját (Oxford 1810); Stobäus Florilegiumát (Oxford 1822); Herodot, Hierokles stb. munkáit s nehány egyházi atyát; a latin irókon kivül Cicero Tusculanait (Oxford 1805) és a Scriptores Latini rei metricae-t (u. o. 1837).

Gaisszin

az ugyanily nevü járás székhelye Podolia kormányzóságban, 218 km.-nyire Kamenectól, a Szob és vasut mellett, (1889) 9696 lak. akik nagyobbára földmivelők és kisiparosok.

Gaiszta

(halászat), horgon csali gyanánt használt giliszta. - G. ásó, a giliszta kiturására használt és ehhez képest vésőformára megfaragott fa.

Gaj

község Pozsega vmegye pakráci j.-ban, (1891) 840 horvát-szerb és magyar lakossal. Mint politikai községnek 2181 lakosa van (közte 895 magyar).

Gaj

Lajos, az ujabb horvát irodalom megalapítója, szül. Krapinában (Varadmegye) 1809 jul. 8., megh. Zágrábban 1872 ápr. 20. Jogi tanulmányait Pesten végezte, hol Kollár által inspirálva a latin beükkel iró déli szlávokat egy egyetemes irodalmi nyelv behozatala által uj szellemi életre akarta ébreszteni. E célra kiadta munkáját Kratka osnova hrvatsko-slavenskolga pravopisanja (A horvát-szláv helyesirás rövid tervezete. Buda 1830) és Zágrábban, hol tanulmányait folytatta, csakhamar sok elvtársa akadt. 1833. kiadott költeménye Jos Hrvatska nij' propala (Horvátország még nem ment tönkre) sokban emelte a nemzeti érzést a déli szlávoknál. Gajnak és társainak működése különösen Magyarország ellen irányult és 1835. alapított lapjainak (Novine hrvatske és Danica) is ilyen tendenciája volt. Ezen lapjai által elérte G. helyesirásának az összes róm. kat. délszlávok által való felvételét és ezeknek irodalmi egységét, amit az általa 1839-ben alapított nemzeti nyomda is nagyban előmozdított. A magyar országgyülésbe többször megválasztatván, hiába kisérlette meg a magyarokkal eszméit megértetni, épp oly kevéssé sikerült neki a gör. kel. délszlávokat a katolikusokkal egyesíteni. Az 1848-iki márciusi események után G. Bécsben kieszközölte, hogy a horvátok a bánt szabadon választhassák, és az általa összehivott nemzetgyülés Jelacic Józsefet választotta bánnak. A reakció visszatérte után kitünt, hogy ő ennek titkon szolgálatokat tett és ezáltal elvesztette minden további politikai befolyását.

Gáj

(Nagy-), nagyközség Torontál vmegye bánlaki j.-ban, (1891) 2569 szerb, német és magyar lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Gaja

folyócska, ered a Bakonyban, Nagy-Esztergár község közelében, Veszprém vmegye zirci j.-ban; keletnek veszi utját, Bodajk közelében délkeletre fordul s Mohán alul a moóri csatornával egyesülve, Székesfejérvár vidékén a Sárréten folyik át, ahonnan kezdve a Nádor- vagy Sárviz-csatorna viszi tovább vizét a Duna felé.

Gaja

(Gaya) város Behar K.-indiai tartományban, 90 km.-nyire Patnától, a Gangesz egyik mellékvizénél, a Falgunál 67,760 lak. Az angoloktól származó uj városrész a hivataloknak, kaszárnyáknak és a meglehetősen virágzó selyemiparnak székhelye. A régi pedig szük és kanyargós utcáival a templomoknak, a papoknak városrésze. A rendkivül régi G., amely teologiai iskoláival már az ókorban is ismeretes volt, még most is fontos bucsujáróhely. Több mint 150,000 zarándok keresi azt föl évenként. Különösen hires a Visnunak szentelt templom, továbbá a várostól mintegy 10 km.-nyi távolságban álló fügefa, amelynek árnyékában a hagyomány szerint Szakjamuni oktatta hiveit. A város körül barlangtemplomok is vannak, köztük Szattapanii, amelyben Kr. e. 543. az első buddhista zsinatot tartották.

Gája

nagyközség Temes vmegye kubini j.-ban, (1891) 1780 szerb és oláh lak.


Kezdőlap

˙