Galois

(ejtsd: galoá) Evariste, francia matematikus, szül. Bourg-la-Reine-ben Páris mellett 1811 okt. 26., megh. Párisban 1832 máj. 30. párbaj következtében. A Gergonne-féle Annalesben a szakaszos lánctörtekről, a Liouville Journalban a számok s az algebrai egyenletek elméletéről értekezett. Hátrahagyott műveit Jordan adta ki. Ő vetette meg alapjait a kombinatorius algebra módszereinek s fejtette ki az egyenletek algebrai oldhatóságának kriteriumát.

Galon

(franc., ejtsd: galo), ékítmény, mely valamely szalag hosszában egymás mellé sorolt gyöngyökből vagy kevéssé kiemelkedő függőleges vonalkákból áll. G. továbbá az arannyal vagy ezüsttel átszőtt szalag, rojt s eféle.

Galopin

(franc., ejtsd: galopé) a. m. futár; katonaságnál lovas ordonnántiszt.

Galopp

(franc.), a ló ugró mozgása. Az emberi szem nem alkalmas a G. részleteinek megkülönböztetésére s csak a pillanatfotografiák feltalálása óta sikerült a G.-ugrás egyes fázisait megismerni. A hátizmok megfeszülésével a ló mellső része felemelkedik, miközben előbb a jobb, azután a bal láb hagyja el a földet, a hátsó lábak kinyujtásával az egész test előre lódul, miközben előbb a jobb, aztán a bal láb emelkedik föl. L. még Carriere. - G. v. galoppade, a divatból már meglehetősen kiment tánc-zene. A németeknél régebben Hopser v. Rutscher volt a neve, mivel a táncosnak rendesen lábujjhegyen kellett lejtenie. Egyike a legsebesebb s legkicsapongóbb tánc-zenének 2/4 ütenynemben. Mint tánc-zenét manapság már nem kultiválják. A zeneszerzők azonban még sokszor adnak ily cimet szerzeményeiknek. Világhirü e tekintetben Liszt Ferenc Galopp chromatique c. zongora-szerzeménye.

Gálos

(Gols), nagyközség Moson vmegye nezsideri j.-ban, (1891) 2328 német és magyar lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Gálos-Petri

nagyközség Bihar vmegye érmihályfalvai j.-ban, (1891) 1194 magyar lakossal.

Galovac

község Horvát-Szlavonországban, Belovár-Körös vármegye belovári j.-ban, (1891) 1173 horvát-szerb és magyar lakossal.

Galsa

kisközség Arad vmegye világosi j.-ban, (1891) 2044 oláh és magyar lakossal, 2 gőzmalommal. 1834. Arad vmegyének 14 gör.-kel. községe itt jelentette ki az unióhoz való csatlakozást. Azelőtt jeles bortermő hely volt.

Galston

(ejtsd: gellsztn), város Ayr skót grófságban, 7 km.-nyire Kilmarnocktól, az Irvine és vasut mellett, (1891) 4292 lak., szén- és vasércbányászattal, vas- és pamutiparral, musszlin és papirkészítéssel.

Galsuintha

v. Galasvintha, Athanagildnak, a Ny-i gótok királyának és Godisvinthának leánya, ki 567. I. Chilperich frank fejedelemnek lett neje. Nemsokára azonban az ura megunta és volt kedvesét a gonosz Fredegundát (l. o.) fogadta vissza, ki G.-t megfojtotta. Erre G. nővére, Brunhild (l. o.) és ennek férje Sigibert király, a gyilkos asszony és Chilperich ellen irtó háborut kezdtek, mely sokáig elhuzódott és ujabb szörnyü gyilkosságokra vezetett.


Kezdőlap

˙