Gastein

egy völgynek és három helységnek neve Salzbug osztrák tartományban. 1. Die G., 40 km. hosszu és helyenként 2 km. széles mellékvölgye a Salzachnak. É-on Lendnél (327 lak.) kezdődik és D-en a Nassfeldig (2414 m.) és Angkogelig (3263 m.) nyulik, oldalfalai nagyobbára mindenütt szép zöld gyeppel és gyér erdőkkel vannak takarva; az oldalt fekvő hegycsúcsok közül legnagyobb a Bernkogl (2324 m.) és az Arlspitz (2209 m.(. A völgy közepén folyik a G.-i Ache, amely több vizesés alkotása után mély és keskeny hegyszakadékban, a 4 km. hosszu Klammon át tör magának utat; még egy vizesést alkot Lendben és azután a Salzachba torkollik. A kocsiut magasan a viz fölött a Klamm-nyergen visz át, amelyet 1821-ig még egy őrház és rácsos kapu zárt el. A völgy külön járás 328 km2 területtel, 4372 lakossal.

2. Wildbad-G., falu és hires fürdőhely, 4 km.-nyire a Böckstein alatt a Graukogel lejtőjén, a G.-i Ache partján, 990-1056 m. magasban, (1890) 1394 lak. A források, szám szerint 18, amelyek közül 8 (Fürsten- Wasserfall-, Chirurgen-, Doktor-, Unter-, Fledermaus-, Grabenbäcker- és Ferdinandsquelle) vagy fürdőkre fölhasználva, 25,8-49,6°-uak s nagyon csekély mennyiségü szilárd anyagot foglalnak magukban. Nagyobbára Ő Felségének az osztr. császárnak és magy. királynak tulajdonai. A Graukogel K-i lejtőjén fakadnak; vizök szagtalan és iztelen, de rendkivül erősítő hatásuak; ezért főképen ideggyöngeség, köszvény, reumatikus bajok, krónikus bőrbetegségek ellen stb. használják. A fürdővendégek száma évenként mintegy 6000. Az éghajlat alpi; a reggelek és esték még a legforróbb nyáron is hüvösek; hóesés sem ritka. A fürdőhely régi házai a hegyoldalban egymás fölött épültek. Az utóbbi évtizedekben azonban számos uj hotelt és nyaralót építettek és ezzel G. egészen modern képet nyert. A fürdő-élet középpontja a kis Schlossplatz és azon hosszukás üvegfolyosó, amely esős időben sétálóhelyül szolgál. A Ny-i részében van a kórház, olvasó-teremmel, cukrászbolttal stb. A völgy jobb oldalán áll a gót kat. templom és a baloldalon az evand. templom. A völgyet az Ache, amely itt két vizesést alkot, két részre osztja, a felső 63. az alsó 85 m. magas. A fürdő-élet kellemességei közé tartozik a sok szép sétahely; közettek a Schwarzenber-féle ültetvények, a János főherceg-féle sétahely; a Kaiserweg Vilmos német császárnak 1889-ben fölállított mellszobrával és a Schillerhöhe. Távolabbiak: a Windischgrätzhöhe, a Kötschach-völgyi, a Böckstein és a Nassfeldre vezető utak. 1865 aug. 14. itt kötötték meg egymással Poroszország és Ausztria Slezvig-Holstein ideiglenes kormányzása ügyében a G.-i konvenciót, amelyet azután az illető uralkodók aug. 20-án Salzburgban aláírtak. Ez egyezmény értelmében Holsteint Ausztriának, Slezviget pedig Poroszországnak kellett kormányoznia; Lauenburg pedig az Ausztriának fizetendő 21/2 millió tallér fejében Poroszországnak jutott volna.

3. Hof-G., a G.-i járás székhelye; a XVI. sz.-ban, midőn az ezüst- és aranybányák még jól fizettek, Salzburg után a tartomány leggazdagabb községe. Salzburgtól 75 km.-nyire, a Gamskarkogel (2465 m.) lábánál, 870 m. magasban, a G.-i Ache mellett, (1890) 2208 lak. A mezőváros egykori gazdagságáról bizonyságot tesz néhány a XVI. sz. izlésében gazdagon diszített lakóház, továbbá a templom mellett látható siremlékek. G. E gazdagságának forrása a bányászat volt, amelyet itt már a rómaiak műveltek, amely a VIII. sz.-ban megujítatott és a XVI. sz. közepén évenként 2360 márka aranyat és 19 000 márka ezüstöt szolgáltatott, de most nagyon aláhanyatlott és még csak Böckstein mellett művelik. Hof-G.-ban van a katonai kórház, amelyet 1832. Pyrker László egri érsek alapított. A Kaiserplatzon áll I. Ferenc mellszobra; ezt 1828. annak emlékére állították föl, hogy az 5 km. hosszu csővezeték elkészült, amelyen Wildbad-G.-ból a természetes meleg vizet ide vezetik le. A viz 31 és 28°-ra hül le és azonnal használható fürdésre. Hof-G.-nak sem oly fényes szállodái, sem oly szép sétahelyei nincsenek mint Bad-G.-nek. - 4. G. falu, 8 km.-nyire Hof-G.-tól, 836 m. magasban, (1890) 770 lak. V. ö. Pröll, Das Bad G. (1888); u. a., G., its springs and climate (1891); u. a., G., Station thermale et climatérique d'été (1892); Schieder, G. Für Kurgäste u. Touristen.

Gaster

133 km2 területü vidéke Svájcnak St.-Gallen kantonban, a Wallenstadi- és Zürichi-tó között; nagyobbára dombos, csak Ny-i része a Lint körül sik. 1830 óta külön járást képez. A lakosok, (1888) 7218, őstermeléssel foglalkoznak. A középkorban a Habsburgok birtoka volt; 1405. a Toggenburg grófok zálogba vették. 1438. Sczwyz és Glarus kapta meg.

Gasteromycetes

(növ.), hasasgombák, l. o.

Gasterosteus

L. (állat), l. Pikó.

Gastinel

Leo Gusztáv Ciprián, francia egyházi zeneszerző, szül. Villers les Pots-ban (Côte d'Or dép.-ban) 1823 aug. 15. Lyonban tanult, majd Halévynál Párisban; Velasquez c. kántátéval elnyerte a nagy állami ösztöndijat (prix de Rome), mellyel Olaszországban tanulmányozhatta művészetét tovább. Női karra irott s egyéb miséi megérdemelték sikerüket; dalműveit ellen alig adták elő.

Gastinger

János Antal, Jézus-társ. atyja, tanár és iró, szül. 1863., megh. 1734. Élete fogytáig tanított és előadásai nyomán kiadta Exercitia parnassi Cassoviensis Narratione poetica c. művét (Bártfa 1714).

Gaston

(ejtsd: gásztn), county É.-Karolina É.-amerikai államban. 800 km2 területtel, 14 230 lak., Dallas székhellyel.

Gaston

1. szerzetesrend-alapító, l. Antalrendek. - 2. G. Foix-grófok, l. Foix. - 3. G. Orleansi, l. Orleans.

Gastropacha

L. (állat), l. Szövőpillék.

Gastrosulum

Schultz. Bip. (növ.), l. Álszikfü.


Kezdőlap

˙