Gasztrikus

(gör.) a. m. a gyomorhoz tartozó, a gyomort illető, igy G. állapot az emésztési zavarokkal együtt járó kellemetlenségek. G. láz, mint ilyen tulajdonkép a gyomorhurut lázas alakja, gyakran azonban könnyebb lázas bántalmak jelölésére is szolgál, amidőn gyomortüneteken kivül más nincs jelen. Jellegzetes kórkép hiányában ezen elnevezés alá esnek a fertőző betegségek abortiv lefolyásu alakjai is.

Gasztrilogia

(gör.) a. m. hasbeszélés művészete.

Gasztrodiafánia

(gör.), a gyomor átvilágítása, annak nagyságának és helyzetének vizsgálására; l. Gasztroszkóp.

Gasztrodínia

(gör.) a. m. gyomorfájdalom, gyomorgörcs; l. Gasztralgia.

Gasztroduodenális hurut

azon állapot, midőn az egyszerü gyomorhurut tovább terjed a gyomorral közvetlenül összekötött duodenum-ba (a vékonybél eleje). A G. legjellemzőbb tünete a sárgaság (l. o.).

Gasztroenteritisz

(gör.), a gyomor és belek nyálkahártyájának egyszerre támadt hurutos lobja. Mint heveny betegség a kolerához hasonló tüneteket mutat: hányás, hasmenés, e mellett heves fájdalmak a hasban. Igen gyakori, főleg nyáron, gyermekeknél, oka többnyire megromlott táplálék, néha nagyobbfoku megfázás. A gyógyításnál főleg kalomel és ópium fontosak.

Gasztroftízis

(gör.), elavult kifejezés oly sorvadásos betegségek jelzésére, amelyeknél a táplálkozás hiányát valamely gyomorbaj okozta (főleg rák).

Gasztromalácia

l. Gyomorlágyulás.

Gasztrománia

(gör.), szenvedélyes tobzódás ételben, italban.

Gasztromantisz

(gör.) a. m. az állati belekből vagy vizzel telt pohos edényekből jósló.


Kezdőlap

˙