Gasztropoda

(állat), l. Haslábuak.

Gasztrorrhagia

l. Gyomorvérzés.

Gasztrorhexisz

(gör.) a. m. gyomorrepedés. A gyomor fala átlyukadhat maró mérgek behatása folytán, továbbá pusztító fekélyek előhaladása és külső behatások következtében. Ha a G. lassan támad, ugy a repedés helye körül lobos beszürődés támad, amely egyidőre még gátul szolgál; hirtelen repedéseknél elkerülhetetlen, hogy a gyomor tartalma a szabad hasürbe ne jusson, ennek pedig feltételen következése a halálos hashártyagyulladás. Az oly bajok tehát, amelyeknél G. állhat be, már előzetesen gondosan kezelendők.

Gasztroszkóp

(gör.), oly készülék, amellyel az élő emberben vagy állatban meg lehet tekinteni a gyomor belsejét. Ezen eszköz egy elégséges hosszuságu egyenes csőből áll, amelynek a gyomorba tolt végén kis villamos lámpa vagy egy rézsut álló tükör. A csövet aztán a beteg nyelő csövén át vezetjük a gyomrába, miután az utóbbi vizzel megtöltöttük s kivilágítva a gyomor üregét, a cső felső részébe illesztett messzelátó segítségével a gyomor falait szemügyre vesszük. Ezen eszköz alkalmazása eddigelé még elég sok kellemetlenséggel jár s tekintve, hogy a gyomor állapotáról más módszerek is többnyire elégséges felvilágosítást adnak, ritkán használják. A gyomor nagyságának személhetővé tételére szolgál a gasztrodiafánia, amidőn a gyomorba vitt villamos lámpa segítségével átvilágítjuk e szervet s ekkor elsötétített helyiségben a gyomor körvonalai s hasfalon előtünnek.

Gasztrosztómia

(gör.) azon sebészeti operáció mellyel a hasüreg megnyitása után az előhuzott gyomor falát a hassebbe varrják s azután az odavarrt részletet felhasítják azért, hogy ezután a gyomor ürege kivülről hozzáférhető legyen és az ételek, italok ezen nyiláson juthassanak a gyomorba. Célja a beteg mesterséges uton táplálása ezen u. n. gyomorsipolyon át.

Gasztrotómia

(gör.) a. m. gyomormetszés. Azon sebészeti operáció, mellyel a hasüreg megnyitása után a gyomrot előhuzzuk a hasseben és bemetszéssel megnyitjuk azon célból, hogy nagyobb térfogatu vagy olyan lenyelt tárgyakat, mmelyek a gyomron tul haladni nem képesek vagy melyek tovahaladása veszedelemmel járna, a gyomorból eltávolítsuk. Máskor ezen operációt a célból végzik, hogy a gyomor belsejében képződött daganatot (legtöbbször rákos daganat) eltávolítsák. Legszigorubb aszeptikus eljárás mellett végezhető csak s azért a könnyen beállható hashártyagyulladás és ebből folyólag halálos kimenetele miatt mindig veszedelmes.

Gasztuni

(Gasztuniko), folyó Görögországban, l. Peneius.

Gaszturi

kis falu Korfu szigetén, másfél órányira a sziget főhelyétől. Mellette terül el Erzsébet királyasszonyunk gyönyörü kastélya és kertje s az Achilleion.

Gaszynski

(ejtsd: -sinszki) Konstantin, lengyel költő, szül. Malawiesben 1809 márc. 10., meghalt Aixban (Provence) 1866 okt. 8. A varsói egyetemen tanult, résztvett 1830. a litván hadjáratban, átment Poroszországba, azután Párisba. Népies zamatu költeményeit már kora ifjuságában kezdte irogatni, melyek Poezye cimmel először Párisban 1844. jelentek meg. Nagyobb költeményei közül az Ifjuság idillje (Páris 1855) említendő fel. Egyéb munkái: Dwaj Sreniawici (regény, Varsó 1830); Elbeszélések a régi lengyel világból; Uti levelek Olaszországból (Páris 1853); A játék és a kártyajátékosok, szatirikus költemény. Aixi tartózkodása alatt szerkesztette a Mémorial d'Aix-t és sokat irt francia nyelven. Összes munkái a Bibliotheka pisarzy polskich c. gyüjteményben jelentek meg (Lipcse 1868-74).

Gát

kisközség Bereg vármegye munkácsi j.-ban, (1891) 1035 magyar lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.


Kezdőlap

˙