Generalis sedria

(lat.), régen a megyei közgyülés.

Generalissimus

(lat.), az állam összes haderőit vezénylő fővezér.

Generalis vicarius

l. Püspöki helynök.

Generalitás

(lat.) a. m. általánosság, szemben a specialitással; továbbá a tábornokok összesége; táborkar; tábornoki méltóság.

Generalitás-tartományok

a hollandi köztársaságnak azon tartományai, melyeket a köztársaság a spanyol iga alatt megmaradt németalföldi tartományoktól elhódított. Azelőtt Brabant, Flandria, Limburg-hoz tartoztak. A francia forradalomban (1792-93) a G.-at a bataviai köztársasághoz csatolták, 1810. pedig Napoleon császár külön département-t alakított belőlük (Batave-Brabant) és Franciaországba kebelezte őket. Jelenleg a németalföldi királyság, illet. Észak-Brabant, Limburg és Zéland részei.

Generalkommando

valamely nagyobb területen (tartományban) elhelyezett hadierőnek fővezérsége; hadseregünkben jelenleg a hadtestparancsnokságok (l. o.) működnek békében mint G.-k. Háboruban a mi hadseregünkben a hadseregparancsnokságnak azon részét nevezik «hadsereg-vezérigazgatóságnak» (Armee-Generalkommando), amely a gazdászat-közigazgatási szolgálat teljesítésére és azon tartalék-intézetekkel való rendelkezésre van hivatva, amelyek nem tartoznak hadtest vagy hadosztály kötelékébe.

Général-Lieutenant

(francia, ejtsd: zsénérál liötna), némely hadseregben a hadosztály, vagy hadtest vezetésére hivatott tábornoki rendfokozat; megfelel seregünk altábornagyának. - Generalmajor a. m. vezérőrnagy.

Generalmarsch

(német), dob- v. kürtjel; l. Diszmenet.

Generalski stol

község Horvát-Szlavonországban, Modrus-Fiume vármegye ogulini j.-ban, (1891) 720 horvát-szerb lakóval; van élénk vasuti állomása, posta- és táviróhivatala, postatakarékpénztára. Mint politikai községnek 2152 lakosa van. Régi Frangepan-féle vára romokban hever.

Generatio aequivoca

(lat.) a. m. nemző. - G. a technikában a. m. gőzkazán, gőzfejlesztő, gázfejlesztő készülék, végre minden, az elektromosság előállítására szolgáló gép (l. Gáztüzelés). - Generatrix a geometriában, l. Alkotó.


Kezdőlap

˙