Gépolaj

l. Olaj.

Géppapir

l. Papir.

Geppert

Károly Ede, német filologus, szül. Stettinben 1811 máj. 29., megh. 1881 aug. 31., tanulmányait Boroszlóban, Lipcsében és Berlinben végezte, mely utóbbi egyetemen 1836. habilitált és 1846. rendkivüli tanár lett. G. főképen a latin komikus irókkal, nevezetesen Plautus-szal foglalkozott és heves vitákba keveredett Ritschl-lel. Plautus több vigjátékát lefordította és szinre is hozta (1848 és 1859-68).

Géprudazat

(bány.), a vizemelő gépektől, ha a fölszinen vannak felállítva, az akna fenekéig lenyuló, fából vagy vasból készült rud, melyhez a szivattyuk ramácsrudjait erősítik ugy, hogy ha a gép e rudazatot emeli vagy lebocsátja, a szivattyuk ramácsai is fel- v. lefelé mozognak.

Gépszerkezettan

a gépek szerkezetét tanítja; azt, mint a mekanika, fizika, kémia, mennyiségtan stb. tanít, a gépszerkezettan, egyesítve a gyakorlat által nyujtott tapasztalatokkal, a gépek szerkesztésére felhasználni tanítja.

Gépszij-bőr

l. Szijbőr.

Gépszövés

l. Szövőgép.

Géptan

v. gépészet az alkalmazott erőműtannak (mechanika) egy része, mely a gépek berendezését, szerkesztését és megitélését tárgyalja és föloszlik a mértani vagyis elméleti G.-ra (mekanika), mely általában a gépek lényegéről, szerkezetéről szól, és a műtani vagyis gyarkorlati G.-ra mely a gépeknek tulajdonképeni szerkesztését, építését tanítja.

Gépterem

l. Gépház.

Géptorok

(bány.), az aknának a rudazat és szivattyuk működésére szolgáló osztálya.


Kezdőlap

˙