Géptű

a varrógép tűje.

Gépvizsgáló állomás

l. Gazdasági gépvizsgáló állomás.

Ger.

természetrajzi nevek után a Germar Ernő (l. o.) nevének rövidítése.

Gera

1. jobboldali mellékvize az unstrutnak Thüringiában; a Wilde és Weisse G. összefolyásából keletkezik s Erfurt alatt szétágazik. - 2. Fő- és székvárosa az ifjabb ágbeli Reuss hercegségnek, a Fehér-Elster völgyében, több vasuti vonal találkozásánál, (1890) 39 670, (1892) 41 878 lak., jelentékeny iparral (a gyárak száma 190, a munkásoké 10 875), az egyes iparágak közt a jelentékenyebbek: posztó-, kammgarn-, szőnyegszövés és festés, vasöntés, üstkészítés, gép- és sörgyártás. Az olaj-, spiritusz- és festékárukkal való kereskedés élénk. A jelentékenyebb épületek: a Szt. Jánosról és a Szt. Háromságról elnevezett templom, a hercegi kastély, a városháza a régi portáléval és Németországnak legrégibb bormérésével, a hercegi szinház és a postaépület. Posthumus Henrik hercegnek a város hálából emlékszobrot állított. Közelében van Osterstein kastély jelentékeny könyvtárral (30 000 kötet), fegyverrégiség-, természetrajzi és műkincsgyüjteménnyel, továbbá Langenberg község hidegvizgyógyintézettel. G. 1224. már urbs volt. 1303. Reuss Henrik birtokába került. 1450. Podiebrad hadai, 1639. a svédek csaknem egészen földulták.

Gerabronn

az ugyanily nevü járás székhelye Jagst württenbergi kerületben, 8 km.-nyire Blaufeldentől, (1890) 1174 lak.

Gerace

(ejtsd: dseracse), az ugyanily nevü járás székhelye Reggio di Calabria olasz tartományban, 58 km.-nyire Reggiotól, egy domb lejtőjén, a Joni-tenger közelében, vasut mellett, (1881) 9511 lak., vas- és szénbányával, vaskohókkal; környékén Lacrimae di G. néven jó bor terem.

Gerade

a régi német örök-jognak a modern jogok által jobbára eltörölt intézménye. Kétféle, u. m. Wittwen G. és Niftel G. Amaz megfelel a magyar özvegyi örökösödésnek (successio vidualis), jelentvén azoknak az ingó dolgoknak foglalatját, melyek a nőt férje hagyatékából megilletik. Ide tartoznak jelesül a házi butorzat s a háztartási cikkek, nemeseknél a házastársak által használt fogat. Az utóbbi azoknak az ingó dolgoknak foglalatja, melyek a nőnek hagyatékából a leányokat v. ilyenek nem létében a legközelebbi nőrokonait megilleti. Ide tartoznak: női ruha, fehérnemü, ékszerek s tartályaik, néhol bizonyos házi állatok.

Gerál

(lat.), rendesen igy használják: gerálja magát, a. m. viselkedik, valaminek mutatkozik.

Geramb

(ejtsd: zsera) Nádor József Mária, báró, a trappista-rend generálisa, szül. Lyonban 1775 ápr. 17. magyar nemes családból, meghalt Rómában 1848 márc. 15. Napoleon ellen (1807) heves proklamációkat tett közzé és önkéntes csapatot gyüjtött. Az 1809. osztrák-francia háboru idején egy ezredet toborzott össze, melynek élén résztvett a wagrami csatában. 1812. Napoleon kezeibe került, ki őt Vincennesbe záratta, ahonnan 1814. febr. 5. La Forceba vitték, hol a troyesi püspök fogolytársa volt. Fogságából való kiszabadulása után a trappisták rendjébe lépett és 1817 ápr. 13. letette a szerzetesi fogadalmakat. Szerzetének kitünő tagja volt; mindenre alkalmazták, végre 1837. a rend generálisává lett és maradt haláláig. Főbb művei: Pélerinage a Jerusalem et au mont Sinai en 1831-33 (3 köt.); Voyage de la Trappe a Rome (Páris 1838). Ezeken kivül számos aszketikai munkát is irt.

Gerando

l. Degerando.


Kezdőlap

˙