Gylippos

spártai hadvezér, a nemes Kleandridas s egy helota nő fia, 414. Szirakuza segélyére hivatott az athéni Nikias ellen. itt sikerült neki jelentéktelen, 4 hajónyi hadával a kikötőn uralkodó Plemmyrion erődöt elfoglalni. Az athénieket oly ügyesen elzárta, hogy - bár Demosthenes alatt segítséget kaptak - kénytelenek voltak visszavonulni. De a babonás, hanyag Nikias halogatása miatt sikerült még a visszavonulás előtt a korintusi flottával egyesülni s az athénieket a hajók elhagyására birni, mi a gyönge seregre végzetessé vált. Gylippos ugyanis először Demosthenes utócsapatát nyomta el az Asinaros folyónál kevéssel utóbb pedig Nikias derékhadát (413), melynek eredménye a sziciliai expedició megsemmisülése lett. E dicsőséget otthon az állampénzek hűtlen kezelésével szennyezte be és kénytelen volt számkivetésbe menni.

Gyllenborg

(ejtsd: jüllenborh) Károly, svéd államférfiu és költő, szül. 1679 márc. 11., megh. 1746 dec. 9. Fiatal korában részt vett XII. Károly hadjárataiban, 1703. mint követ ment Londonba, hol azonban az angol kormány 1715. mint a Görtz és Alberoni (l.o.) által támogatott jakobita mozgalomnak egyik részesét letartóztatta. Visszatérése után államtitkár, 1718. orosz követ, 1720. pedig udvari kancellár lett. 1723. a birodalmi gyülés tagjává nevezték ki. 1739. Horn Arvid utóda lett a miniszterelnöki széken és 1741-43-ig a törökkel szövetségben a gyülölt oroszok ellen hadat viselt. A svéd irodalom és a két egyetem felvirágzását hathatósan támogatta és mint költő és iró is szerzett hirnevet. Művei közül feljegyzendő: Den svenske Sprätthöken c. vigjátéka és költeményei, melyek csak 1863. jelentek meg. G. unokaöccse, G. Gusztáv Frigyes (szül. 1731., megh. 1808 márc. 30.) többrendbeli mesét, drámát és a Taget öfver Bält c. époszt irta (1800).

Gyllenbourg

Thomasina Krisztina (Buntzen), dán irónő, szül. Kopenhágában 1773., megh. 1856 jul..2. 1790. nejévé lett Heibergnek. Ettől 1799 elvált és férjhez ment Ehrensvärd Károly Frigyes svéd államférfihoz, kinek halála után tisztán az irodalomnak és fia nevelésének élt. Ötvennégy éves korában, G. név alatt jelentek még első művei. Nevezetesebb munkái: Familien Polonius; En Hverdagshistorie; To Tidsaldere; Extremerne. összes művei 1867-ben jelentek meg Kopenhágában.

Gymnadenia

R. Br. (növ.), l. Szunyogláb.

Gymnarchus niloticus

Cuv. (állat), a Mormyridák családjába tartozó nilusi csontos hal, mely 1,8 m. hosszuságot ér el. A G.-nak farkán oldalt a bőr alatt, mint a Mormyrus-féléknek általában, egy szalagalaku kocsonyás szerve, u. n. álelektromos szerve van, mely azonban elektromos szerv (l. Elektromos halak) módjára nem működik.

Gymnasium

l. Gimnázium és Középiskola.

Gymnocarpus

(növ.), L. Gombák.

Gymnocladus

Lam. (növ., a. m. kopasz-águ, Chicot, szarvasfa, tarfa), a berszenyfafélék fajaszakadt fája. levele kétszer szárnyalt, fürtös vagy ágasbogas, kissé sarlóalaku, vastag, felfuvódott, telebélü. A G. dioicus L. (G. canadensis Lam.) 16-22 m. magas törzsü fa; levele 1 m. hosszu, 6 dm. széles, a legalsó pár sallangja egyszerü levélke. Virága fehér, fürtös, kevéssé feltünő, hüvelye 15-25 cm. Északamerikai, de nálunk disznek gyakran ültetik. Kérge szappantartalmu, hazájában mosnak vele; magva Kentuckyban kávéptólék, azért kentuckyi kávéfának is hivják.

Gymnocline

Carv. (növ.), l. Aranyvirág.

Gymnodontes

(állat), a forrtállkapcsu halak rendjének egyik családja, rövid testtel, csőrré idomult, élesszélü állkapcsokkal. Az idetartozó mintegy 82 halfaj 10 nembe oszlik, csaknem valamennyi tengeri, egy-kettő édesvizi, kivált a forró övet lakják. Rákokkal, csigákkal és kagylókkal táplálkoznak s ezeket csőrszerü állkapcsaikkal morzsolják össze. Egynémelyiknek husa többékevésbé mérges. ide tartozó nemek: Triodon Cuv., az Indiai-oceánban; Tetrodon L. egy faja, a Fahaka (T. fahaka Hattelg), a Nilusban és Ny.-Afrika más vizeiben él. Az Orthagoriscus Bl. a Földközi-tengerben is él.


Kezdőlap

˙