Gyaloglás

a járás és futás minden neme. A Gy.-hoz számítjuk a testgyakorlatokban a gát- és akadályversenyeket is. gyaloglási versenyek az oly versenyek, hol nincs kikötve a tiszta járás, hanem a versenyző futhat is. Rendesen csak nagyobb távolságra rendeznek ily versenyeket.

Gyalogok

vagy darabantok, a székelyeknél, l. Főrendek.

Gyalogorsó

l. Fonás.

Gyalogpaszuly

(növ.), l. Paszuly.

Gyalogposta

l. Postai szállítás.

Gyalogság

Oly nem lovasított csapatok, amelyeknek főhivatása a harc; csapatok, amelyek ugyan szintén gyalog járnak, de amelyeknek főhivatása nem a harc, hanem bizonyos más teendők végzése, nem számíttatnak a Gy.-hoz. A gy. képezi a jelenkori hadseregek fő tömegét, mert ez a fegyvernem a nap bármely szakában, bármilyen - ember által még egyáltalában bejárható - terepen alkalmazható, legegyszerübben és a legcsekélyebb költséggel kiállítható s emberei a legrövidebb idő alatt a harcra kiképezhetők. Mig a lovasság csakis mozogva - szálfegyverrel - támadhat és a tüzérség csakis megállva működtetheti lövegeit, addig a puskával és szuronnyal fölfegyverzett gyalogos akár védőleg helyből, akár támadva mozogva, akár lődözéssel távolra, akár szuronyával közelre működhetik. Hadierőink gyalogságát képezik: a két (cs. k.. osztr. és m. kir.) honvédség Gy.-a (l. Honvédség), 102 gyalogezred egy 12 zászlóaljból képezett vadász-ezred és 30 tábori vadász-zászlóalj (l. Vadász-csapatok). hadseregünkben a gyalogezredek az ezred-törzsből, 4 tábori és 1 pótzászlóaljból állanak. Háboru alatt egy-egy gyalogezrednél 3600 puskával harcoló ember van.

Gyalogsági ágyu

könnyü, közönségesen 1-3 fontos vasgolyót lövő ágyuk, melyek a XVII. sz. 30-as évei óta a gyalogcsapatoknak adattak, s gyalogosok által kezelve, a gyalog zászlóaljak v. ezredek szárnyain állva, támogatták a gyalogságot. 1809 után mindenütt dandáronként ütegekké állították össze s a dandár tüzérségét képezték. A legujabb időben a Gy. szerepére a mitrailleusöket ajánlották ismételve, de az 1870. a francia sereg által a mitrailleuse-ökkel tett kisérlet azonban nem mondható sikerültnek.

Gyalogsági ásó

l. Ásó.

Gyalogsági utászok

Hadierőink gyalogságánál minden századtól 4, egyszerü utászmunkákra külön kiképzett ember puska helyett utászszerszámot visz. Háboruban ezek a Gy. az ezred egyik utászmunkák vezetésére begyakorlott tiszt, az ezred utásztisztjének parancsnoksága alatt osztaggá állítanak össze, amelyet ezred-utászosztagnak (1 tiszt, 8 altiszt és 64 utász) nevezik. A dandár- v. hadosztályparancsnokok az utászosztagoknak felét a csapatköteléken kivül is nagyobb műszaki munkákra használhatják föl.

Gyalogsulyok

l. Cölöp.


Kezdőlap

˙