Gyámív

rendesen valamely boltozatnak oldalnyomását egy szilárd támaszra átvivő iv, amilyent p. o. a csúcsives stilus alkalmaz a contreforts-oknál (l.o.) Ha hasonló funkciót iv helyett boltozat végez, akkor az gyámbolt.

Gyámkő

l. Gyám.

Gyámoszlop

l. Geréb, Gyám és Oszloprendek.

Gyámpillér

(bány.), az a része az érnek vagy telepnek, melyet a bányában a vágat biztonosítása végett ácsolat helyett gyámul meghagynak. L. Bányagyám.

Gyámrés

(bány.), l. Gyámfészek.

Gyámság

l. Árvaügy.

Gyámügy

l. Árvaügy.

Gyán

község, l. Mező-Gyán.

Gyanafalva

(Jennersdorf), kisközség Vas vármegye szt. gotthárdi j.-ban, (1891) 2054 német lak.; van takarékpénztára, vasuti állomása, posta és táviróhivatala, postatakarékpénztára. Gy. és Muraszombat között h. é. vasut készül.

Gyanakodás

gyanakvás, gyanakozás, gyanu, általában puszta vélekedés, hogy valaki valamit elkövetett, v. valamit rejteget lelkében; az illető gyanus. Minthogy a rosszat szoktuk rejtegetni, rossz cselekedetet, rossz indulatot: a Gy. rendesen a rossznak föltételezésére vonatkozik, különben csak gyanítás, sejtés. Ami a gyanura okot szolgáltat: gyanuok (l. Bünjelenségek). Aki, mielőtt bizonyosságot szerzett róla, valakit valamely lealázó dologgal vádol, az gyanusít (régi nyelven: gyanul, meggyanul). Akiben a gyanakvás állandó lelki szokássá merevedett meg, főleg pedig aki másokról eleve föltételezi, hogy ellene áskálódnak, neki ártani akarnak: gyanakvó, gyanakvós. L. Gyanu.


Kezdőlap

˙