Gyógyszerkönyv

(hivatalos), l. Gyógyszerészet.

Gyógyszertan

Az orvostudomány azon része, mely az orvoslásra szolgáló szerek tanulmányozásával foglalkozik. Több ágra oszlik, melyek: Gyógyszerisme (l.o.) Gyógyszerhatástan (l.o.) Rendeléstan (ars formulandi) v. receptirástan, az adagolás módját, a gyógyszerek összeállításának szabályait tanítja. A Gy. minden orvosi fakultáson külön taníttatik körülbelül 25 év óta. Jeles gyógyszertanárok most külföldön: Semmola Nápolyban, Schmiedeberg Strassburgban, Binz Bonnban, Kobert Dorpatban, Böhm Lipcsében, Liebreich Berlinben, Vogl Bécsben, Dujardin-Beaumetz Párisban, Lauder-Brunton Londonban. Kiváló tanára volt e szaknak néhai Balogh Kálmán Budapesten. jelenlegi tanár Budapest Bókai Árpád dr., Kolozsvárt Tóth Lajos dr.

Gyógyszertári árszabályok

a gyógyszerek eladási árait meghatározó hatósági szabványok. A szabad verseny kizárása, mely a gyógyszereknek kicsinyben, illetve az orvosi vényre való kiszolgáltatására nézve, a közegészségi törvények értelmében helyt foglal, továbbá a közegészségi érdek teljesen indokolja, szükségessé teszi a hatósági árszabályozást. Magyarországban az 1876. évi XIV. t.-c. értelmében a gyógyszerek árát a belügyminiszter szabályzatilag limitálja, s ehhez minden gyógyszerész vagy kézi gyógyszertár tartására jogosult orvos köteles alkalmazkodni, ellenesetben közegészségi kihágást követ el és 100 forintig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő. A Gy. gyakori változtatásainak szükségét magyarázza azon körülmény, hogy a gyógyszerek ősanyagok, mint egyéb piaci áruk forgalmi értéke ingadozásnak van alávetve.

Gyógyszolga

a működő katonaorvosoknak segédkezet nyujtó és erre különösen kiképzett katonák, kik háti bőröndben gyógy- és kötözőszereket visznek az orvosok után.

Gyógytornászat

l. Gyógygimnasztika.

Gyógytudomány

l. Orvostudomány.

Gyógyult elmebetegeket segélyező egylet

Alakult Budapesten 1890 jun. 2., amikor 46 alapító, 555 rendes és 498 pártoló tagja volt és 4857 frt 63 kr. tőkével rendelkezett. 1894-ben az egyesület ez idő szerint 64 alapító, 595 rendes és 500-nál több pártoló tagot számít. A rendes tagok évi tagsági dija 1 forint.

Gyógyviz

l. Ásványvizek.

Gyolcs

vászonnemü len- és pamutáru gyüjtő neve.

Gyolcsfa

(növ.), l. Farkas hárs.


Kezdőlap

˙